Politik

USA:s strategiska mål i Mellanöstern

Nej det här är höger hand, är det inte?


När Irakkriget nu går in på sitt fjärde år kan det vara värt att ställa frågan
vilka strategiska mål Bush-administrationen har i Mellanöstern och hur man hoppas kunna nå dom. Den som minns presidentens triumfatoriska och teatraliska landning på hangarfartyget Abraham Lincoln för snart tre år sedan måste undra vilka planer den amerikanska regeringen idag har i Mellersta Östern. Som Bush då sade, för tre år sedan, Major combat operations in Iraq have ended. In the battle of Iraq, the United States and our allies have prevailed. And now our coalition is engaged in securing and reconstructing that country.


På tre-årsdagen av invasionen har Bush, Cheney och Rumsfeld
alla framträtt med optimistiska uttalanden om situationen i Irak. Mediernas fokusering på våldet i Irak speglar inte de stora framsteg som kontinuerlig görs säger man. Presidenten säger att terroristerna blir allt mer marginaliserade och att den amerikanska strategin är framgångsrik. Presidentens senaste Iraktal i Cleveland finns på den här länken.


Men precis vilka mål har USA i Irak och Mellanöstern?
Varken Bush eller Condi Rice har någonsin klart formulerat vilka mål man har utom i mycket vaga termer som i dagens tal:.

In the Middle East, freedom is once again contending with an ideology that seeks to sow anger and hatred and despair. And like fascism and communism before, the hateful ideologies that use terror will be defeated. Freedom will prevail in Iraq; freedom will prevail in the Middle East; and as the hope of freedom spreads to nations that have not known it, these countries will become allies in the cause of peace.