Politik

Fyra målare ser på USA


En bild är värd tusen ord. En konstnär kan ofta fånga en stämning eller en tidsanda
minst lika bra som en författare. Konsten är viktig i USA och hundratusentals amerikaner målar själva. Här i Silicon Valley har man ofta utställningar av lokalkonstnärer och många av dom är förbluffande bra.


Så låt oss titta på USA genom ögonen på
fyra mycket kända och utomordentligt populära amerkanska målare. Låt oss börja med den mest tillgänglige och av många amerikaner ansedda som en amerikansk ikonmålare, Norman Rockwell, 1894 – 1978. Rockwell är USA:s Carl Larsson och precis som Carl Larsson så målar han upp en idyllisk bild av ett idag försvunnet USA.


Rockwell målar varma och trygga människor i ett nästan sockersött USA. Rockwells USA är det idylliska samhälle som alla amerikaner drömmer tillbaks till. Trygga poliser, småbusiga barn, snälla mödrar, patriotiska soldater. Det ligger nästan ett socialrealistiskt skimmer över hans målningar. Men det är inte hötorgskonst och Rockwell fångar samtidigt den mänskliga gemenskapen och det alldagliga amerikanska samhället på ett synnerligen unikt sätt.


Samtidigt skymtar vagt ett mörkare USA
fram i Rockwells målningar om ‘negerproblemet’


.


Rockwell var och förblir USA:s genom tiderna
mest välkände målare mest därför att han i decennier målade omslagsbilder för Saturday Evening Post en av USA:s mest välkända tidskrifter.

 

[tags] Målare, USA, Andrew Wyeth, Norman Rockwell, Grant Wood, Edward Hopper[/tags]