Politik

Bushs Iranplaner


Irans atomprogram håller snabbt på att växa fram som
Bush-regeringens nästa stora utmaning. Jag har tidiare skrivit om Seymour Herhs artikel i the Atlantic Magazine som även har uppmärksammats i den svenska pressen.


Det rådet inte det ringaste tvivel om att Bush-regeringen
befinner sig i ett utomordentligt stort dilemma över Irans snabba frammarsch som Mellanösterns dominerande stormakt. Det här beror till stor del på att Bush-regeringens Irakinvasion gick snett och plötsligt gjorde det möjligt för Iran att expandera till Shiah-områden långt utanför sina egna gräner.


Men precis hur Bush-regeringens planer ser ut
är mer osäkert. De flesta bedömare verkar vara överens om att man överväger ett bombangrepp mot gascentrifugerna i Natanz och förädlingsanläggningen i Isfahan.


Det är viktigt att den amerikanska pressen
nu börjar skriva om de här planerna. Problemet för Bush-regeringen och USA är att man på sikt inte kan förhindra att Iran skaffar sig atomvapen genom att bomba landet.


Förr eller senare kommer dock Bush-regeringen
att finna att bomber och krig inte är ett speciellt effektivt sätt att finna kontroll över Mellanöstern. Man talar ofta om ‘Soft Power’ och Joseph Nye har skrivit en artikel om USA’s mjuka makt i världen.

 

[tags] USA, Iran, Israel [/tags]

2 thoughts on “Bushs Iranplaner

 1. Lennart

  Guardian: Det är just de helt ofattbara konsekvenserna av en sådan attack som gör att de flesta bedömare här i USA anser att Bush inte kommer att kunna anfalla ens om han skulle vilja.

 2. Guardian

  Frågan är om Bush på allvar tänker dra igång bombräder mot Iran, ett land som inte brutit mot några konventioner, och på intet sätt utgör något hot mot USA.
  Om man så flagrant sätter sig över internationella avtal och lagstiftning så kommer USA att vara totalt marginaliserade internationellt sett. VAd arbstaterna kan tänkas göra kan man bara gissa…

  Hur den amerikanska ekonomin och oljepriset skulle reagera på bombningar av Iran, behöver man inte ta fram kristallkulan för att förutspå.
  Det om något borde väl få republikanerna med ambitioner att bli omvalda, att hålla sig på mattan..

  Nästa fråga är hur begåvat det skulle vara att ge sig på Iran, när man har ett par hundratusen amerikaner inom bekvämt skotthåll, på andra sidan gränsen i Irak…

  Det vanligaste tecknet på att USA skulle anfalla någon arabisk stat, var tidigare, att man brukade plötsligt engagerar sig i någon form av “rättvisa” för palestinierna.
  På den fronten är det lika mycket aktivitet som i Sharons hjärna…

  Oavsett har Bush misslyckade Irak-korståg, och de famösa WMD vapnen gett honom en plats i historieböckerna.

Comments are closed.