Politik

SvD och rasismen

Nu när jag är i Sverige ett par veckor så brukar jag ta tillfället i akt och läsa de delar av de svenska tidningarna som jag inte har tillgångtill på webben i USA. Det är alltid intressant att få en fördjupad bild av det svenska samhället och hur folk tänker.

I dagens SvD läser jag t.ex. en förvånansvärd ledare om hur SvD ställer sig till Likudpartiets Palestinapolitik, som bl.a. innehåller åsikter som .. “och som biståndsministern Jämtin t.ex. anser att säkerhetsbarriären är rena galenskapen”.

Jag antar att SvD på sin tid ansåg att all kritik av DDRs säkerhetsbarriär också var “rena galenskapen”.Vad som är rena galenskapen är väl att Israel inte inför arabiskan som obligatitorisk andraspråk i alla landets skolor från kindergarten, eller investerar i Palestinas skolväsende för att som Nyamko Sabuni, Anders Carlberg och Nalin Pekgul skriver i DN
“Barn har rätt till andra värderingar än religiösa”

 

[tags] USA, Israel, Palestina [/tags]

0 thoughts on “SvD och rasismen

 1. Erik Svensson

  Lennart:

  I mitt inlaegg fraan 5 maj hittar du laenken till artikeln som rapporterade om denna undersoekning. Daer kan du kolla upp detta vidare. Tror att det var Forum foer Levande Historia som gjorde denna undersoekning.

 2. Lennart

  Erik: Tack för intressanta siffror. Har du källan? Fördomar mot andra folkgrupper brukar ha mycket litet med själva folkgruppen att göra. Jag skulle gissa att de personer som har fördomar mot en folkgrupp har det mot alla. Det är därför det hade varit intressant om den uppmärksammade antisemitiska undersökningen hade korrelerats med en anti-muslimsk, anti-samisk och anti-vad som helst undersökning.

  Men det är viktigt att också mäta intensiteten av fördomarna. Att inte vilja ha med skåningar att göra för någon påstådd oförrätt är en – mycket dum – sak. Men att gå dårifrån till att förespråka våld mot skåningar är något helt annat.

 3. Gertkvist

  Lennart: Såvitt jag vet har det aldrig tidigare i världhistoriens skapats en win-win-fred. Förslag på win-win-freder mottages gärna.

  Finland ingick ingen win-win-fred med Sovjet 1944. Tyskland fick ingen win-win-fred varken 1919 eller 1945. Sverige fick ingen win-win-fred 1721 eller 1809 – men erbjöd det inte heller 1645 eller 1648, när svenskarna stod på den vinnande sidan.

  Jakten på Den Perfekta Lösningen är meningslöst tidsspill. Hellre en imperfekt lösning idag än win-win-fred den 30 februari. Och min imperfekta lösning kan läsas ovan.

 4. Lennart

  Gertkvist: Varför inte helt enkelt lägga fram ett förslag om hur en win-win fred kan skapas? Varför är det så svårt. Alltså en fred som lika mycket gagnar palestinerna som israelerna. Ordet är fritt.

 5. Gertkvist

  Kerstin: “Nu lade jag förstås inte fram något förslag till lösning av problemet Israel och palestiniernas situation, jag påpekade bara att den analogi vi ofta får höra från dem som försvarar Israels poltik i alla lägen, haltar betänkligt.”

  Vilken analogi är det Kerstin hänvisar till? Karelen, Svealand eller något annat?

  Och på vilket sätt haltar den betänkligt?

 6. Kerstin

  Gertkvist:
  Nu lade jag förstås inte fram något förslag till lösning av problemet Israel och palestiniernas situation, jag påpekade bara att den analogi vi ofta får höra från dem som försvarar Israels poltik i alla lägen, haltar betänkligt. Det vore klädsamt att erkänna den saken istället för att börja tala om annat.

  Hur man ska lösa problemet är sedan en annan fråga som jag överhuvudtaget inte berörde.

 7. Erik S

  David:

  1. Jag vet inte om det finns en liknande undersökning för rasistiska och främlingsfientliga åsikter, utöver “Intoleransrapporten” som jag rapporterat om här. Iochförsig anser jag att antisemitism är en form av rasism (även om judar är en religiös, snarare än en etnisk grupp), och jag vet att de även mätte graden av islamofobi i denna studie. Som jag nämnde så är personer som är islamofoba i allmänhet också antisemitiska, och det skulle inte förvåna mig om dessa åsikter även är kopplade till fördomar gentemot andra grupperingar, som t. ex. homosexuella eller afrikaner. Är man fördomsfull i ett avseende så är man det oftast även i andra.

  2. Aftonbladet: AB är en kvällstidning. I det avseendet är AB varken bättre eller sämre än andra kvällstidningar som Expressen eller KvP. Därför tycker jag det är fånigt att du försöker politisera läsandet av kvällstidningar på detta viset. Nyhetstelegrammen i kvällstidningar, oavsett politisk färg, domineras numera ofta av skvaller, såpakändisar och skandaler. Det är ingen skillnad på på Expressen eller Aftonbladet härvidlag, de är lika goda kålsupare vad gäller sensationsjournalistik. Därför läser jag sällan nyhetstelegrammen i dessa tidningar.

  Det hindrar inte att jag tycker att såväl AB som Expressen ofta har intressanta debattartiklar på t. ex. sina kultursidor, som jag läser med behållning. Och där uppskattar jag att AB släpper fram vänsterröster som inte får komma fram i några andra större tidningar i den EXTREMT borgerliga medievärld som råder idag. Även borgerligt sinnade borde kunna att ödmjukt medge att det faktum att 80-90 % av dagstidningarna har borgerlig färg är ett problem för mångfalden och den demokratiska diskussionen i samhället, och avspeglar inte den svenska befolkningens betydligt bredare åsiktsspektrum.

 8. Gertkvist

  Kerstin: “Många folk har fördrivits utan att protestera, skriver du, så varför skulle inte palestinierna kunna acceptera att de fördrivs, får sin försörjningsbas förstörd, sina hus sprängda, sina odlingar förstörda och finna sig i den saken som alla andra.
  Det är faktiskt en rent osannolik argumentation!”

  Tja, jag påpekade att Kerstin i ett tidigare inlägg helt ignorerade att palestinierna bara är en av många grupper flyktingar – men den enda gruppen som fortfarande efter 50 år är flyktingar. Såvitt jag kan läsa argumenterade jag inte för något alls i mitt inlägg.

  Men visst: den enklaste lösningen är att palestinierna helt enkelt blir medborgare i de länder där de idag bor. Dumpa “rätten till återvändande”, lägg av med motstånd mot Israel och ägna energin åt att bli rika istället. Tyskland blev inte jätterikt, demokratiskt och fredligt genom att älta förlusten av Ostpreussen eller hålla 12 miljoner tyska flyktingar i tältläger.

  Jamenar – det kan ju i alla fall inte bli sämre än vad det är idag.

 9. David Sandberg

  Erik, mycket intressant undersökning. Ungefär så jag trodde det såg ut, bra när det även finns vetenskapligt undersökt så man slipper utgå från argument som “enligt min personliga erfarenhet” osv.

  Två saker dock:

  Det verkar som du haft väldigt bråttom när du läst igenom mitt inlägg, jag skriver inte alls att Aftonbladet är “extremt palestinavänligt” utan “rätt så palestinavänligt”. Iaf för mig är det en stor skillnad.

  Sedan hävdar jag absolut inte att antisemitismen är utbredd inom vänstern (borde kanske delat upp det stycket i två paragrafer). Vad jag skrev är att jag oftast möter anti-Israel- och anti-USA-åsikter från mestadels oinsatta vänstersympatisörer som just slukar Aftonbladets nyheter (som jag har svårt att kalla för journalistik) med hull och hår. Givetvis är det ju stor skillnad på att vara antisemitisk och anti-Israel (även om Israel ofta hävdar motsattsen).

  Så Erik, jag tar emot mig av den egentliga kritiken att jag kanske är väl otydlig i mina inlägg.

  Sist, vet du om det finns en liknande undersökning för rasistiska och främlingsfientliga åsikter? Vore intressant att ta del av.

 10. Kerstin

  Gertvist:
  Många folk har fördrivits utan att protestera, skriver du, så varför skulle inte palestinierna kunna acceptera att de fördrivs, får sin försörjningsbas förstörd, sina hus sprängda, sina odlingar förstörda och finna sig i den saken som alla andra.
  Det är faktiskt en rent osannolik argumentation!

 11. Erik S

  Hoppsan! Jag hade lite bråttom när jag gjorde min “skala” över antisemitismen bland olika partigrupperingar längs höger-vänsterskalan, så det blev några fel. Folkpartiet var inte fullt så antisemitiska som jag trodde, utan slogs av Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men min huvudpoäng kvarstår, och därmed min kritik mot Davids tes om antisemitismen bland vänsteranhängare: ju längre vänsterut du går, ju mindre antisemitisk är du. Ju längre högerut du går, ju mer antisemitisk är du. Och moderater, kristdemokrater och i viss mån folkpartister och centerpartister är mer antisemitiska än s-v-mp-sympatisörer. Här är hela skalan:

  Fakta
  Genomsnittligt ”antisemitindexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot judar) fördelat efter partipreferens.

  Syndikalisterna : 0,31
  Kpml(r) : 0,61
  Vänsterpartiet : 0,63
  Miljöpartiet : 0,62
  Socialdemokraterna : 0,89
  Folkpartiet : 0,83
  Centerpartiet : 0,90
  Kristdemokraterna : 0,90
  Moderaterna : 1,10
  Sverigedemokraterna : 2,15
  Nationaldemokratiska partiet : 2,55
  Nationalsocialistisk front : 2,71
  Vet inte : 0,96
  Bryr mig inte : 1,21

 12. Erik S

  David:

  Inte oväntat har jag en hel del invändningar och kritik av din beskrivning av Israel och det svenska medielandskapet. Jag håller inte alls med dig om att Aftonbladet är extremt palestinavänliga – snarare är de ovanligt balanserade om man jämför med det ensidiga stöd för Israel som en förkrossande majoritet av övriga tidningar uttrycker. Kom ihåg att det svenska medielandskapet i princip är så nära en enpartistat som det går att komma: 90 % av tidningarna är liberala/borgerliga, vilket innebär att de enbart avspeglar en del av befolkningens åsikter. Vänsteråsikter, inklusive Israelkritik, är undantag snarare än regel i media.

  För det andra: Påståendet att vänstern skulle vara antisemitisk genom sin Israelkritik saknar all grund. I själva verket finns det starka vetenskapliga bevis för att det förhåller sig exakt tvärtom: antisemitismen är betydligt mer omfattande ju längre högerut på den politiska skalan man kommer. De minst antisemitiska grupperingarna i Sverige finner vi bland yttersta vänstern, som Syndikalisterna (SAC) och KPML (r). Dessa grupper är också de hårdaste kritikerna av staten Israel och dess ockupationspolitik. De mest antisemitiska grupperingarna finner vi inte helt oväntat ute på yttersta högerkanten som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Begränsar vi oss till riksdagspartierna och deras sympatisörer så finner vi följande skala vad gäller graden av antisemitism (minst antisemitiska sympatisörer först, sedan ökande grad av antisemitism):

  Vänsterpartiet
  Miljöpartiet
  Socialdemokraterna
  Centerpartiet
  Kristdemokraterna
  Folkpartiet
  Moderaterna

  Notera att de partier vars sympatisörer är MEST antisemitiska också är de som är mest benägna att försvara staten Israel och deras ockupation av Västbanken. Omvänt gäller att Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vars väljare är mest kritiska mot Israel, också är de som är minst antisemitiska och har minst fördomar mot judar. I själva verket så hänger graden av antisemitism starkt ihop med graden av islamofobi: har man fördomar mot muslimer ogillar man också ofta judar. Därför är det föga förvånande att den som är fördomsfull mot en etnisk eller religiös grupp ofta ogillar även andra grupperingar.

  Vill du läsa mer om denna undersökningen kan du titta här:

  http://www.flamman.se/inrikes.php?id=3004

  Hursomhelst så torde denna undersökning effektivt avfärda den utbredda myten att vänstersympatisörer skulle vara mer antisemitiska p. g. a. sin Israelkritik än högersympatisörer. I verkligheten förhåller det sig nämligen exakt på motsatt vis, vilket visar att man inte ska tro på alla de påståenden som förs fram av borgerliga debattörer i borgerliga media. Det är dags att kritiskt granska alla Israels försvarare i Sverige och syna dem i sömmarna!

 13. Lennart

  David: När man intervjuas för IT-jobb på Google och andra Silicon Valleyföretag så ombeds man lösa problem på vita tavlan.

  En 50-årig ockupation kan knappast gagna någon, minst av allt Israel. Så hur löser man konflikten och skapar en win-win fred?

  Att dra upp alla gamla oförrätter och måla fan på muren visar bara att debattören har nått intellektuell härdsmälta.

  Israel måste på sikt integreras in MellanÖstern, hur når man den integrationen?

  Och om man inte vill integreras, varför inte?

 14. Lennart

  Gertkvist: Istället för att argumentera för fortsatt ockupation berätta istället om hur du skulle skapa en win-win fred. Alltså en fred som skulle gagna båda parter och världen.

  Att argumentera för ad infinitum militärockupation av ett helt folk är väl knappast speciellt humant.

 15. Gertkvist

  Kerstin: “Israel upprättades i ett område att det var bebott av palestinier som sedan fördrivs, bit för bit.
  Så skulle vi tänka oss en liknande situation i Sverige skulle vi säga: Tänk dig själv att FN och de allierade efter kriget tar Svealand och gör det till ett nytt Israel, och sedan började israelerna fördriva alla svenskar som bor i Svealand. Skulle det inte vara förståeligt om svenskarna då protesterade.”

  Notera att vad Kerstin beskriver skedde åtskilliga gånger efter 1945. Karelenfinnarna, sudettyskarna (samt tyskar i Polen, Bulgarien, Rumänien, Ungern mfl ställen), polacker i Sovjet, judar i Mellanöstern och araber i Mellanöstern.

  Trots dessa förståeliga fördrivningar finns det inga flyktingläger i Tyskland, “Karelens söner” skjuter inte raketer över den finsk-ryska gränsen eller spränger ryska flygplan och barnbarnen till juden som fördrevs från Teheran 1951 kräver ingen rätt att återvända.

 16. David Sandberg

  Erik, Lennart och Kerstin, tack för era kommentarer (särskilt Eriks inlägg om den principiella kritiken mot Israel, har inte stöt på den i det formatet förut). Skall försöka besvara några då jag tror att jag kanske var lite otydlig, alternativt naiv :).

  Jag kan inte uttala mig om antisemitismen hos svenska folket då jag inte tagit del av några seriösa undersökningar (tror jag såg ngt om att ca 10% av svenska folket har antisemitiska åsikter på SvD från någon rapport för ett tag sedan, om det nu räknas). Min personliga uppfattning däremot är att det ofta är oinsatta, aningen världsfrånvända vänstersympatisörer som ofta är riktiga palestinakramare (hävdar inte alls att detta är vanligt för vänstersympatisörer, är det inte så att det faktiskt är vänstern som har flest högutbildade?). Personligen så har jag många gånger mött människor som hatar USA och Israel (brukar gå hand i hand) på ett konstigt personligt plan utan någon egentlig kunskap eller erfarenhet om något av landen. Att de är ganska många kanske inte är så konstigt då de ofta är de människor som slukar aftonbladets ”hänt-i-veckan”-journalistik med hull och hår och som Erik påpekade så är ju Aftonbladet rätt så palestinavänligt (exakt hur vinklade de är kan jag personligen inte uttala mig om).

  Kärnan i min kommentar till Lennart är att om man försöker leva sig in i hur många israeler lever idag så är det inte så konstigt att de känner sig väldigt utsatta och att muren byggs. Sedan är det så lätt att sitta tryggt i Sverige och tycka och uttala sig, som Jämtin (och vi) gör utan att egentligen ta del av konsekvenserna. Jag tror det ofta är lätt att då vara lite väl ”korrekt”, om ni förstår vad jag menar.

  Kerstin, aningen lustigt att jag har den motsatta uppfattningen (kanske är vanligt i frågor som denna) :). Är personligen ingen expert, men har ett visst intresse och har läst några kurser i politisk historia, statsvetenskap och internationell politik.

  Sist, det Lennart föreslår är lite det jag menar med att omgivningen kanske borde integreras med Israel (också). Alltså att omgivningen behöver trygghet, stabilitet, fungerande statsskick etc. Här kan jag ju tycka det är fel att man som USA verkar för att den Palestinska staten skall kollapsa och motsätter sig EUs förslag på viss dialog och riktad hjälp för att säkra sjukvård m.m.

  Ser fram mot en fortsatt diskussion (räknar med ngra kommentarer om min vänster- och aftonbladetgeneralisering ;).
  /David

 17. Kerstin

  David:
  Jag får ofta en känsla av att de som intar din ståndpunkt kan väldigt lite om Israels historia. Det är ju faktiskt så att Israel upprättades i ett område att det var bebott av palestinier som sedan fördrivs, bit för bit.
  Så skulle vi tänka oss en liknande situation i Sverige skulle vi säga: Tänk dig själv att FN och de allierade efter kriget tar Svealand och gör det till ett nytt Israel, och sedan började israelerna fördriva alla svenskar som bor i Svealand. Skulle det inte vara förståeligt om svenskarna då protesterade.

 18. Lennart

  David, Erik: Tack för bra kommentarer! För mig är det intressant hur olika grupper i världen alltid verkar hitta nya orsaker för att diskriminera mot andra grupper. I USA utkämpades ett blodigt inbördeskrig för att en folkgrupp ville hålla en annan folkgrupp som slavar – för att de hade ett något annorlunda hudpigment! Det var helt befängt.

  Jag har full förståelse för att israelerna inte vill förlora sin kultur och sitt språk, precis som jag kanske själv hade stött Apartheidregimen om jag hade varit vit sydafrikan för 30 år sedan, jag vet inte.

  Men vi går emot en internationaliserad värld och språk, kultur och religioner kommer att vävas samman och de små språken kommer att gå förlorade, inklusive hebreiskan och svenskan. So what? Den judiska kulturen med sin fokusering på lärdom är något som jag har den största respekt för och jag hoppas givetvis att den inte försvinner. Då är kristendomen mycket mer kunskapsfientlig än de judiska traditionen. Men varför inte skapa en symbios mellan Islam och den judiska läran – en mashup om vi så vill? Låt oss vara litet innovativa och inte så himla konservativa.

  En upplyst israelisk/amerikansk politik skulle vara att investera miljardbelopp i Palestina för att få slut på terrorn och landet på fötter och samtidigt införa obligatorisk undervisning i arabiska i alla israeliska skolor som andraspråk från årsklass ett.

  Sedan, när Palestina väl är på fötter bör man riva muren och integrera de båda samhällena. Resultatet skulle bli en ny renässans inte bara för Israel utan för hela Mellanöstern. De omkring 3000 israeliska IT företagen skulle kunna få billig arbetskraft direkt ifrån Palestina och inte som idag behöva utlokalisera till Indien. Och vi skulle snabbt få 3000 högteknologiska palestinska IT företag. En såda utveckling skulle sprida sig till resten av arabvärlden.

  Fred kan endast nås om den är win-win, alltså om båda parter vinner lika mycket. Det viktiga är människorna, inte religion eller språk. För fred behövs integration, inte som SvD verkar föredra, segregation och våld. Jag måste säga att jag är förbluffad över Moderaternas och Folkpartiets brist på nytänkande.

 19. Erik S

  David Sandberg:

  Vet inte vad du menar med att “svenskar” skulle vara särskilt “hjärntvättade” vad gäller Israel/Palestina-frågan, men jag anar en underton från dig att det i Sverige skulle vara ensidigt på palestiniernas sida, och sakna förståelse för Israel. Där har du helt fel, enligt min uppfattning.

  I själva verket förhåller det sig precis tvärtom: Det finns en oproportionerligt stor förståelse för Israel och de israeliska argumenten för den illegala ockupationen av Västbanken som ju nu pågått oavbrutet sedan 1967. Kritik mot Israel avfärdas oftast rutinmässigt, svepande och bryskt som varandes liktydigt med “antisemitism” från proisraeliska grupper, vilket omöjliggör all seriös debatt i frågan. Senast exemplifierades detta med den av “Forum för Levande Historia” presenterade undersökningen av antisemitismen i Sverige. Undersökningen kritiserades hårt för att vara kraftigt vinklad och starkt proisraelisk, inte bara av vänstern, utan även av tunga statsvetare som Ulf Bjereld och Peter Esaisson från Göteborgs Universitet. En av de som presenterade undersökningen är Henrik Bachner som är framträdande medlem i den starkt proisraeliska grupperingen “Svensk Israel Information”.

  I själva verket försvarar de stora borgerliga medierna som DN, SvD och Expressen starkt Israels politik och kritiserar palestiniernas ledare i hårda ordalag. Detsamma gäller för samtliga av de borgerliga partierna, liksom ledande socialdemokrater som Göran Persson. Den enda större tidning i Sverige som kritiserar Israels ockupation är Aftonbladet, och det är en alltmer ensam röst i mediesfären.

  Det finns en principiell kritik mot Mellanösterns enda s. k. “demokrati” som Israel påstås vara. Det är det faktum att det är en stat som är byggd på principen att en viss folkgrupp (judarna) alltid ska vara i majoritet inom denna stats gränser, och att befolkningens sammansättning ska garanteras genom en statligt sanktionerad immigrationspolitik. En sådan princip för en stats etniska och/eller religiösa sammansättning strider mot alla grundläggande demokratiska principer och innebär att staten med tvång måste antingen genomföra etnisk rensning när “fel” folkgrupp ökar i antal (som den arabiska delen av Israels befolkning gör nu).

  Alternativt måste staten försöka förhindra eller kontrollera olika gruppers nativitet, t. ex. genom steriliseringsprogram som i Nazityskland eller genom att behandla medborgare med olika etnisk eller religiös tillhörighet olika. Där är staten Israels diskriminerande politik mot sin arabiska befolkning som Lennart lyft fram ett talande exempel: arabiska israeler får betydligt lägre bidrag till sina skolor än judiska israeler, vilket strider mot principen att alla medborgare skall behandlas lika i en demokrati, och att staten inte ska vara blind för en medborgares etniska eller religiösa tillhörighet.

  Vi skulle aldrig acceptera en sådan politik i en demokrati som t. ex. Sverige eller ens i USA. Skulle någon på allvar föreslå att Sverige skulle vidta åtgärder för att garantera att etniska svenskar ALLTID ska befinna sig i majoritet för all framtid, och att vi måste reglera våra muslimska invandrares nativitet skulle vi med all rätta stämpla honom/henne som högerextremist. Men i Israel är samma politik statligt sanktionerad och en del av Israels grundläggande identitet.

 20. David Sandberg

  Som svensk är man ju ofta rätt hjärntvättad vad gäller Palestina/Israel-frågan … men har börjat ändra ståndpunkt sedan jag börjat konsumera fler lite mer djupgående repotage om mellanöstern.

  Lennart, jag är osäker på vart du står i frågan men funderar man lite på hur det kan vara att leva i Isreal så är det kanske inte så konstigt att de bygger muren som de gör.

  Sedan tror jag det är ytterst svårt att som demokrati försöka integrera sig med närliggande länder om de styrs av fundamendala muslimer eller organisationer som tills nyligen utförde terrordåd i ens land och som inte ens erkänner ens lands rätt att existera.

  Med Fatahs och Hamas interna maktkamp, Irans nukleära ambitioner och den brist på mänskliga rättigheter och demokrati som råder i mellanöstern ser jag inte riktigt hur Israel skall kunna integrera sig med omgivningen. Tror det vore bättre för alla om omgivningen kunde integrera sig med Israel 😉

  Sedan kan man ju klandra Israel för att de spär på och förvärrar situationen. Men tycker ändå SVD gör rätt som kritiserar Jämtins något naiva ståndpunkt.

  /David