Politik

Inte en dag utan deg – Lisa Bensin är död

Min mormor Lisa Borisovna Bensin är död. Hon föddes i en gammal cirkusfamilj i Pskov i Ryssland på 1920-talet och kom till Sverige som ung cirkusartist med den berömda ryska circusen Московский Цирк. Hon blev hopplöst kär i Börje Bensin, kusin till målaren Ivan Oljelund, en välprostituerad styckjunkare i Mölndal, hoppade av och blev sedan med åren en av Mölndals mest välkända bagare.

Nu kommer alltså det tragiska budet om att hon är död i en tragisk och helt onödig olycka. Hon dog när den stora prinsesstårta hon bakat åt moderaternas partiexpedition helt plötsligt exploderade och sprängde en stor del av det vackra gamla vita Bauhaus-huset på Maränggatan i Mölndal i luften; ett hus som vi alla i familjen lärt oss älska så mycket.

Nu är det ju så att prinsesstårtor vanligtvis inte exploderar, i varje fall inte ofta och än mer sällan i fredstid . Men mormor Bensin brukade dränka sina tårtor i Stolitsnaya Vodka, flera liter ibland. När sedan Boris, en av mormors Borzoihundar kom in med en cigarr i munnen så small det. Mormor kom som sagt från en gammal rysk cirkussläkt och till på köpet en rätt alkoholiserad sådan, och ett av de många circustricks som hon hade lärt sina hundar var att röka stora ryska cigarrer i circusmanegen. Det var av någon anledning speciellt populärt bland ukrainska circusbesökare.

 

[tags] USA [/tags]