Politik

Ahmadinejad, Irans Gorbatjev?


Bitte Hammargren har en artikel i SvD om hur Iranska kvinnor för första gången på länge får se på fotboll. Men artikeln saknar ett viktigt element som kanske är politiskt tabu för DN att nämna, och det är att det är Irans president som ligger bakom kvinnornar nya om än minimala frihet:

Så här skriver Michael Slackman i New York Timesom saken:.Iran Chief Eclipses Power of Clerics

Mr. Ahmadinejad called for allowing women into stadiums, in an attempt to reverse a post-revolution ban when religious leaders decreed that sports arenas were not the proper environment for women. Four grand ayatollahs objected to his decision, but he backed down only when the supreme leader stepped in. Even then, Mr. Ahmadinejad said he was suspending the decision, not canceling it.

Just nu förändras hela Mellanöstern mycket snabbt. Det jäser i Iran där folket vill ha större frihet och Ahmadinejad vinner makt från mullorna. Ahmadinejad verkar vilja se ett mer sekulariserat Iran än någonsin tidigare under den islamska republiken, vilket är varför kvinnor nu kan alltså kan titta på fotboll och gå något mer lättklädda på gatorna än tidigare utan att bli arresterade av Basijifascisterna.

Just På det sättet är Bush och Ahmadinejad varandras raka motsatser. Bush vill frånta kvinnorna deras lagstadgade rättigheter som att bestämma över sin egen kropp medan Ahmadinejad i alla falä vill gå några millimeter mot större rättigheter för Irans kvinnor.

 

[tags]Iran, Irak, Mellanöstern, Ahmadinejad, USA [/tags]

0 thoughts on “Ahmadinejad, Irans Gorbatjev?

  1. Lennart

    Marcin: Vad ‘vi’ vet, alltså vi som inte talar Farsi och som inte bor i Iran är en sak. Vi måste överlåta åt det iranska folket att ha sin egen uppfattning och om nu Ahmadinejad kan försvaga mullornas makt och ge kvinnorna en smula mer frihet så kan det i sin tur precis som i Sovjetunionen leda till större liberaliseringar.

  2. Marcin

    Vad vet vi överhuvudtaget om denne president?
    Är det någon som har läst hans brev till G.W. Bush?