Politik

Kan börshajar båta?

Så vi är ute och går och min son som skall flytta till Seattle säger att han vill köpa en båt och ‘båta’. ‘Båta säger man inte på svenska’ säger jag, ‘man säger segla’, ‘Ja men jag tänker köpa en motorbåt säger han. Djäklar, och jag som inte har SAOL med mig i ryggsäcken.

Jag vet att man kan säga ‘to boat’ på engelska om man vill fara med båt, även om det är mer ovanligt.

Väl hemkommen ser jag att man faktiskt kan säga ‘att båta’, enligt SAOL, 2006 års upplaga. Det är tydligen ett intransitivt verb, men det båtar föga för jag kan inte dra mig till minnes att någon någonsin har sagt till mig ‘du nu båtar vi ner till Skåne och äter spättekaka’ eller något i den stilen, kanske ål, skåningar lär tycka om ål.

Stämmer det att man kan säga ‘båta’? Jag är skeptisk måste jag säga. ‘Skall vi båta till Sundsvall’, kan man verkligen säga det? Det låter inte riktigt svenskt på något sätt. Och hur kunde Ulf Peder Olrog ‘segla uppför Fyrisån i undervattensbåt’? Blev inte chefen för marinen kränkt över ett sånt uttryck?

 

[tags] USA, svenska språket [/tags]