Politik

Vad USA är bra på

Jag brukar få en del mejl vid sidan om bloggen så att säga. Ett kommer från en blid person som döljer sig bakom pseudonymen ‘Färgblind i Fagersta’ som skriver: ”Kan du inte skriva nått positivt om USA ibland också din djävel?’ Han kan tydligen inte komma till USA för han är rädd att gå i den röda gången i tullen av misstag.

Jovisst, och en sak som USA är världsbäst på är att paketera kundservice. Här är tre exempel: McDonalds är något som vi idag tar för givet och snabbmat är en amerikansk uppfinning som vi idag inte skulle klara oss utan. Det är betydligt svårare än man tror att organisera en restaurangkedja som McDonald’s. Det gäller att distribuera en mängd varor till ett stort antal restauranger efter ett mycket krävande schema. Och säga vad man vill om maten men priserna är bra och servicen fantastisk. En variant på McDonalds är smörgåsaffären Togos.

 

[tags]USA, Mcdonalds, u-haul, Togos, Home Depot[/tags]

0 thoughts on “Vad USA är bra på

 1. Bossebus

  Förutom skåpbilar att hyra så finns det ett otal byggvaruhus typ Bauhaus,Coop,K-rauta etc etc sedan många år..so what’s new?

  Och när det gäller logistik i övrigt ligger väl Sverige rätt bra till.

  Vet du,vi har tom långtradare! ;-D
  (Även om billiga ex öststatsschaufförer tar över mer och mer,som Mexikaner i USA)

 2. Lennart

  C.L.: Visst, språk och ord är alltid intressanta. I USA är ‘lady’ eller kanske oftare ‘ma’m’ det kvinnliga tilltalsordet.

 3. C. L. K. Aqurette

  Per:
  Sir kan man kallas som kund i Storbritannien också. Då fungerar det som en tilltalstitel som markerar vördnad eller stor respekt. Formella brev till obekanta män eller exempelvis tidningsredaktörer brukar man oftast börja med Sir. Men precis som du skriver så är Sir också en formell tilltalstitel (står i passet, etc) som används i alla kontakter med lågadliga män. Det är graden lägre än His Lordship, vilket är tilltalstiteln för lordar with representation, dvs adliga med en titel som innehåller ett ortsnamn, exempelvis Lord Boston of Faversham.

  PS! Jag känner bara till detta för att jag som sixth former (gymnasieelev i England) skrev en uppsats om brittisk aristokrati. Det tycks som om det ofta var de minst viktiga sakerna som fastnade i huvudet under skoltiden.

  Hoppas Lennart ursäktar sidospåret.

 4. Per

  Vad jag förstår blir man “Sir” i England när man adlas av drottningen.

  I Amerika blir mab Sir när man är kund. “What can I do for You Sir?”

  USA är världens framgångsrikaste ekonomiska kultur.