Politik

USA förlorar kontrollen i Irak

Plötsligt verkar den amerikanska ockupationen av Irak rämna i sömmarna. Vad man än kan tycka om den amerikanska invasionen och den efterföljabde ockupationen så är det här inte en positiv utveckling. Gerillan och de Shiahmuslimska medborgargardena är ingens vän, den irakiska regeringen är fortfarande lamslagen, och risken finns nu att Irakkriget alltmer urartar till ett blodbad som sprider sig utanför landets gränser. Rumsfeld har blivit tvingad att skicka sin sista reserv, en pansarbrigad, till Irak.

Bush-administrationen har hela tiden försökt hålla kriget borta från tv’s nyhetssändningar och tidingarnas förstasidorna. Men nu visar det sig att marinkåren, USA:s elitsoldater, själva har mördat irakiska civila, inklusive kvinnor och barn. Svenska medier missar det viktiga med Hadithamassakern, nämligen att den just utfördes av USA:s elitgarde. Detta slår mot själva hjärtat av det amerikanska samhället. General Peter Pace, chefen för USA:s generalstab, the Joint Chiefs of Staff, är t.ex. general i marinkåren, och John Murtha , en av Irakkrigets hårdaste kritiker, är pensionerad marinkårsöverste.

Nu senast har, som Christina Hauser rapporterar i New York Times har amerikanska soldater skjutit ihjäl en havande kvinna och hennes vännina som var på väg till sjukhuset. Det enda den amerikanska armén gör är att skaka på axlarna och säga att ‘ja misstag kan hända’.

Nu har läger förvärrats till den milda grad att den irakiska regeringen blivit tvingad att förklara undantagstillstånd i det tidigare så lugna Basra, den hamn genom vilken all Irakisk olja skeppas.

James Rainey skriver i Los Angeles Times att generallöjtnant Peter Chiarelli, som är den högsta amerikanske markbefälhavaren i Irak under general George W. Casey Jr. som i sin tur lyder under chefen för det amerikanska mellanösternkommandot John Abizaid har insett det problem som USA har:

 

[tags] USA, Irak [/tags]