Politik

Triangeldramat i Irak

Det finns många sätt att analysera och försöka förstå den tragiska situationen i dagens Irak. Ett sätt är att se det genom ögonen på tre män: En är den 56:årige Nouri al-Maliki, Iraks Shiamuslimske premiärminister.

Den andra nyckelspelaren än Iraks verklige ledare. USA:s ambassador Zalmay Khalizad.

Den tredje spelaren är den 33:årige Shiah-muslimske religiöse extremisten Muqtada al-Sadr.

Nej jag vet inte var Lars Danielsson var på Annandagen!

Muqtada al-Sadr har sin egen armé , Madhiarmén, och stöd från Iran. Han har idag tagit över en stor del av makten i den viktiga oljestaden Basra från britterna och kontrollerar även det mesta av Baghdad.

Nouri al-Maliki måste därför kväsa al-Sadr om han skall ha något hopp om att hålla samman ett sekulariserat och USA-vänligt Irak Vilket är orsaken till att han nu har förklarat undantagstillstånd i Basra och hotar att slå ner al-Sadrs armé med järnhand.

 

[tags]Irak, Nouri al-Maliki, Iran, Muqtada_al-Sadr, Zalmay Khalizad[/tags]

0 thoughts on “Triangeldramat i Irak

  1. Lennart

    Jag har fått en förfrågan om bildtexten till det här inlägget verkligen är det rätta. Svaret är att ja det är det. Om man gör inläggen alltför tråkiga så somnar läsarna. Men om någon kan hitta på en bättre text så låt mig veta. Jag kunde inte komma på något bättre igår kväll.