Politik

Inte utan min Burka i USA

En av mest bisarra aspekterna av dagens amerikanska samhället är hur schizofrent det är. Samtidigt som det finns miljoner unga amerikaner som lika gärna skulle kunna vara svenskar eller européer så finns det lika många som har betydligt mer gemensamt med de muslimskt ortodoxa i Saudiarabien eller Iran .

Time Magazine har en artikel om hur hundratals amerikanska universitetsstuderande tjejer har börjat kämpa emot kvinnans likställdhet i det amerikanska samhället.

Kvinnogrupper som den nystartade Enlightened Women har länge funnits i det amerikanska samhället, men dagens Bushadministration och framgången för Ann Coulters oförblommerade hatpredikningar mot allt och alla har smittat av sig.

 

[tags]USA, feminism[/tags]

0 thoughts on “Inte utan min Burka i USA

 1. MAD

  Tor: Min kommentar var inte så mycket en jämförelse mellan burka och stringtrosor som ett försök att få reda på vad Lennart drar gränsen för tvång nånstans. Jag hade självklart kunnat utveckla tankegången till att snarare beröra hela västvärldens utseendehysteri, huruvida den massiva reklamen och medias framställning om hur vi bör se ut och till viss del av hur vi bör tycka och tänka, men jag tyckte att det var lite väl off-topic och att ni som läser detta skulle förstå att jag bara tog en av de lite mer extrema formerna av detta för att göra min poäng 😀

 2. Tor L

  Man kan inte jämföra burka med stringtrosor. I synnerhet är det ohederligt att börja dra in 12-åringar i resonemanget. Enda syftet är att utnyttja folks ryggmärgsbelägna pedofilskräck för att få ett känslomässigt gensvar. Den väsentliga skillnaden mellan burka och stringtrosor är att det finns ingen moralisk aspekt i varför folk uppmanas att bära stringtrosor. Tvärtom skulle nog stringtrosor snarare förknippas med dålig moral. Dessutom bär man normalt stringtrosor dolda bakom andra klädlager och det blir därför mer av en privatsak.

  Att muslimska män inte får bära kortbyxor är inte heller det jämförbart med burka. Människans ansikte fyller en viktig funktion för identifikation och kommunikation med omvärlden. Människans underben fyller ingen sådan funktion. Dessutom får väl knappast muslimska kvinnor bära kortbyxor heller.

 3. Jinge

  MAD: ”Räknas reklamindoktrinerade 12-åriga svenska flickor som använder stringtrosor som tvingade eftersom alla deras kompisar använder det?”

  Huvudet på spiken MAD!

  De skildringar jag läst om vad muslimska kvinnor tycker och tänker vad avser huvudduk är att det dels är en tradition, dels är ett sätt att vinna respekt och samtidigt en gest som visar ”Gud” vördnad.

  På Lennart låter det som om islams kvinnor är hunsad boskap utan egen vilja. Visst, det finns sådant som är förtryck, men ska man dra allt över en kam ska man inte i första hand välja Islam. Att vissa Talibaner, folk från SA och några ställen till har en märklig religiös uppfattning ska inte användas mot över en miljard muslimer.

  Det är intellektuellt ohederligt.

 4. MAD

  Lennart:
  Nu är jag visserligen ingen kvinna, men jag tänkte svara ändå…
  Ifall kvinnorna TVINGAS att använda burka är det självklart inte jämlikt, men hur vet du vilka som tvingas och vilka som själva väljer att använda den? Hur bedömer du graden av tvång? Räknas reklamindoktrinerade 12-åriga svenska flickor som använder stringtrosor som tvingade eftersom alla deras kompisar använder det? Räknas någon som använder huvudduk eftersom hennes mamma och mormor gör det som tvingad?

  Bara lite undringar…

 5. Lennart

  Jinge: Låt oss fråga de kvinnor som läser den här bloggen: Tycker ni att det är ett tecken på jämnlikhet att kvinnor skall tvingas klä sig i Burka medan mannen är fri att klä sig som han vill?