Politik

Förhandlingar eller folkmord i Palestina?

Detta har hänt:

Den 8:e juni dödar Israel den palestinske motståndsmannen Jamal Abu Samhadana , som hade grundat Popular Resistance Committees och tre andra.

Den 9:e juni dödar israeliska kanonbåtar en palestinsk trebarnsfamilj och sårar 36 andra palestinier när dom solar sig på sandstranden vid Bait Lahiya i norra Gaza. Detta får Hamas att upphöra med sin vapenvila och planera vedergällning.

Den 25:e juni anfaller en grupp palestinier en israelisk kolonn inne i Israel och dödar två soldater och tar den tredje fånge.

Israel svarar med sin egen vedergällning och invaderar södra Gaza, och bombar den palestinske premiärministerns kontor

Den 29:e juni arresterar Israel den palestinska regeringen och slår samtidigt ut broar och förstör Gazaremsans enda kraftverk. Det gör det i sin tur allt svårare för de palestinska myndigheterna att rena vattnet för den palestinska befolkningen.

Vad som inte verkar ha rapporterats i den svenska pressen är att det här kraftverket var försäkrat i USA och att Israel inte brydde sig om att underrätta Bush-regeringen i förväg. Nu tvingas amerikanska skattebetalare att betala ut 48 miljoner dollar för att täcka försäkringen och Israel får välja mellan att själv förse Gazaremsan med omkring 100 megawatt elektricitet eller låta över en miljon palestinier dö.

Efter stor press från USA och EU går man med på att överlägga om saken.

Trots Israels förkrossande militära överlägsenhet och den allt brutalare ockupationspolitiken så håller den palestinska befolkningen ett viktigt kort: precis som i Irak har man lyckats utveckla mycket enkla men ändå effektiva vapen som orsakar Israel allt större problem.

Den första av dessa är Qassam-raketen som trots att den inte har någon styranordning ändå når över muren och in i Israel. Samtidigt sprids kunskaperna om den nya teknologi – som de alltmer sofistikerade IEDs som gerillan i Irak har utvecklat till Palestina.

 

[tags] USA, Israel, Palestina. Mellanöstern [/tags]

0 thoughts on “Förhandlingar eller folkmord i Palestina?

 1. Lennart

  Per: Mycket riktigt och bra påpekat! Ett annat billigt vapen som visade sig vara mycket effektivt var den tyska Panzerfaust som tillverkades i miljonexemplar och blev mycket effektiv mot amerikanska och ryska stridsvagnar.
  Dess amerikanska versionen hette bazooka.

 2. Per

  På tal om enkel och effektiv vapen teknologi så läste jag att “Molotov cocktail” utvecklades och användes först av finska soldater under vinterkriget mot Ryssland 1939 och med detta enkla vapen lyckades man förstöra många ryska tanks och andra fordon. Molotov var namnet på den ryske utrikesministern på den tiden.

  Läs mer här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov_cocktail

 3. Erik S

  David:

  Du efterfrågar ett “relativt objektivt svar” på en högst vinklad fråga: “Varför framstår vänstern som terroristkramandes”. På det sättet som du formulerar frågan och ställer upp problematiken så illustrerar du med all önskvärd tydlighet att det är först nyligen som du har börjat sätta dig in i internationell politik. Du ska ha all heder för detta erkännande från din sida, iochförsig, för din högst vinklade fråga får dig att framstå som extremt naiv och okritisk i relation till mediernas agenda och dagordning.

  Låt mig ställa en motfråga till dig:

  För VEM framstår “vänstern” som “terroristkramandes”? För dig? För Svenska Dagbladets ledarskribenter? Dagens Nyheters analytiker? KG Bergström på “Rapport”? Per Ahlmark? Lars Leijonborg? Fredrik Reinfeldt?

  För borgerliga debattörer och israelvänner så kommer ALL kritik mot Israel och ALLA sympatiyttringar för palestinierna att utmålas som “terroristkramande”. Därför är det bättre att du formulerar om din fråga till något i stil med:

  “Varför jämställer borgerliga sympatisörer den högst legitima kritiken mot staten Israels ockupation av Västbanken med sympatiyttringar för terrorister, och inte, vilket är mer korrekt, med det lika legitima motståndet mot andra historiska ockupationer, som motståndet mot Nazityskland under Andra Världskriget?”

  Och låt mig komma med ett par motfrågor till dig:

  Hur kan man, i konsekvensens namn, kritisera Sovjetunionens inmarsch och ockupation av Afghanistan 1979, utan att samtidigt ta avstånd från Israels ockupation av Västbanken eller USA:s ockupation och illegala angreppskrig mot Irak?

 4. Lennart

  Jinge: Qassamraketen utvecklas ständigt och till den kommer den nya Improvised Explosive Devices (IED)-teknologin från Irak och Afghanistan som sprids över hela Mellanöstern.

  Om några år kommer palestinierna säkert att ha en enkel styranordning. Det här är en väldigt farlig utveckling som visar hur viktigt det är att det blir fred i Israel-Palestina. Fortsatt krig gagnar ingen, minst av allt Israel.

 5. Lennart

  David: Internationell politik är spännande. Men strunta i tidningsrubrikerna. Du måste tränga djupare. Internationell politik handlar om saker som ekonomi, teknologi, jordbruk, ekologi, olja, kommunikationer.

  Det är saker som vi inte ser på tidningarnas förstasidor men som ändå är de faktorer som styr världsutvecklingen.

  Och min terrorist är som du säkert vet din frihetskämpe och vice versa. Så såna schabloner leder ingenstans.

 6. David

  Alla dessa vinklade (och till stor del helt falska, som ovan påpekats) påståenden får det att vrida sig i magen på mig lika mycket som resultatet från FN:s råd för mänskliga rättigheters första session: endast Israel pekades ut. Detta medan Darfur, Sudan, Iran, Kina och Nordkorea inte nämns …

  Jag är sedan ganska nyligen intresserad av internationell politik, och undrar om någon kan ge mig ett relativt objektivt svar på följande fråga: varför framstår vänstern så terroristkramandes?

 7. Erik S

  Ja, med tanke på att bosättningarna inne på det ockuperade Västbanken omges av israelisk militär, så är det ytterst tveksamt om de kan anses vara “civila” mål. Att civila frivilligt har flyttat dit och drivit bort palestinier från deras mark, lever där beväpnade till tänderna och omges av tungt beväpnade militärposteringar torde en gång för alla visa att dessa bosättningar inte bara är illegala och strider mot folkrätten, utan är militära mål, som inte på något avgörande vis skiljer sig från vanliga militärposteringar på det ockuperade Västbanken. De som har valt att bosätta sig där är fullt medvetna om detta, de har gjort det frivilligt, och därmed får de vara beredda att acceptera konsekvenserna.

  Att attackera rent civila mål, som t. ex. bussar inne i det egentliga Israel är dock rena terrorhandlingar. Det är dock illavarslande att svensk och internationell media inte skiljer på de olika typer av palestinska attacker, legitima såväl som illegitima, och kallar alla “attentat”. Det är nämligen en himmelsvid skillnad mellan att utlösa en bomb på en buss med civila eller att attackera en ockupationsmakts soldater eller illegala bosättningar på ockuperad mark. Det sistnämnda skiljer sig inte från motståndströrelserna under Andra Världskriget som attackerade såväl tyska soldater från Nazityskland som deras civila kollaboratörer, i t. ex. Frankrike och Danmark.

 8. Jinge

  Synd att inte palestinierna har bättre styrmedel till sina raketer, och mer effektiva sådana.

  Varför de inte raketbeskjuter bosättningar inne på Västbanken begriper jag inte. DEt måste ju vara folkrättsligt helt legitima mål..?

 9. Per

  Den största förintelsen i världshistorien är väl ändå den som Europeérna genomförde på de Nord Amerikanska indianerna som reducerades från 15 miljoner till 250.000. Indianerna fick behålla betydligt mindre landområden än palestinerna, i alla fall relativt sett, och de fick inget erbjudande om att bilda en egen stat.

  Konflikten mellan araber och judar är över 100 år gammal. Israel räknar antalet stupade soldater i konflikten sedan slutet av 1800-talet. Detta är det eviga kriget som kommer att fortsätta tills parterna väljer fred i stället för krig och det verkar ingen av dem vara intresserad av. Andra världskriget varade i bara 5 år och slutade med Tysklands och Japans fullständiga kapitulation. Israel har aldrig lyckats framtvinga en fullständig palestinsk kapitulation eller utrotning som indianerna utsattes för.

  Ett fredsavtal mellan Palestina och Israel är enda vägen till verklig fred som jag kan se. Tills dess så kommer palestinerna att fortsätta sina våldshandlingar mot de israeliska ockuppanterna och israelerna kommer att fortsätta sin ockupation och våldshandlingar mot palestinerna tills de slutar med sina. Det är moment 22 och därför kommer kriget att fortsätta i evighet om ingen av parterna bryter våldsspiralen och det har de inte lyckats med ännu.

  Jag har varken sett några inlägg från Tony eller Magnus här tidigare, men av inläggen att döma är de aktiva med att energiskt framföra den israeliska ståndpunkten att det är palestinerna som är orsaken till konflikten. Hade inte judarna flyttat till Palestina för att genomföra sin sionistiska dröm hade inte konflikten uppstått. Men nu ser verkligheten ut som den gör och varken 7 miljoner israeler eller 300 miljoner amerikaner (USA) kommer att flytta någon annanstans, det kan varken palestinierna eller indianerna ändra på.

 10. Lennart

  Tony och alla: Det finns två slags människor i världen. Problemlösare och problemskapare. Så frågan på bordet är hur man skapar en symmetrisk fred i Israel/Palestina, inte hur man fortsätter kriget.

  Att hitta ursäkter för fortsatt krig är jättenkelt.
  Jag kan säkert hitta ett dussin ursäkter för att Sverige bör invadera Norge.

  Men ställ istället frågan, hur kommer freden att se ut och hur når vi dit?

  Hur beter vi oss för att Palestinierna når samma ledvnadsstandard som Israelerna? Hur gör vi för att gränserna rivs och att Israel-Palestina blir som Skandinavien?

  Hur beter vi oss för att man kan ta ett tåg från Damaskus till Tel Aviv och sedan vidare till Kairo utan att behöva visa sitt pass?

  Hur beter vi oss för att få Israel och USA att investera de miljardbelopp som behövs för att få palestina på fötter?

  Vi måste se framåt istället för bakåt. Vi måste bli problemlösare iställer för problemskapare.

 11. Lennart

  Klas Sandbergs kommentar:
  ————————————————-

  Den första tanken som slår mig om ditt inlägg är ” motbeskyllningar ”.

  Om man, som du, säger att ”Palestinierna genomför avsiktlig beskjutning mot israeliska bostadsområden” har du verkligen lyckats frikänna Israel för den saken skull?

  Vad du försöker säga är i klartext är att på grund av beskjutningen av Kassam-raketer så har Israel rätt att slå sönder så mycket de vill av Palestinsk infrastruktur och institutioner. Trots allt BORDE Israel med sina specialstyrkor ha alla möjligheter att kunna gripa vilka de vill med ett minimum av blodsutgjutelse.

  Istället väljer man titt som tätt urskillningslösa flyg- och flottbombardemang som man VET kommer att skörda offer bland civilbefolkningen. Varför måste man promt förstöra kraftverk och broar?

  Det kan bara finnas ett logiskt skäl Tony. Man vill visa vem som är starkast och dessutom gärna slå sönder så mycket som det bara går av förutsättningarna för ett Palestinskt nationsbyggande.

 12. Marcin

  Det är alltid arabernas fel, och negrernas.
  Skaffa pigmentborttagningsmedel vet jag.

 13. Magnus Lindberg

  “Den 9:e juni dödar israeliska kanonbåtar en palestinsk trebarnsfamilj”

  Det finns inga som helst bevis för att det faktiskt var israeliska vapen som dödade familjen. Tvärtom pekar splittret som opererats ut från offren att det rör sig om en mina Hamas lagt ut på stranden för att förhindra israeliska elitförband att landstiga på stranden. En sådan israelisk operation genomfördes någon vecka innan explosionen på stranden.

  Vad som är ställt utom alla tvivel och är ett absolut obestriderligt faktum är att Israel inte besköt stranden från havet, utan isf från landsidan. Om detta råder inte längre någon diskussion och det är förvånande att du inte följt med bättre.

  Om du skall tala om förstörandet av det palestinska kraftverket kan det vara värt att nämna att Gaza fortfarande får över 60% av sin elström från Israel och att Israel ökat mängden elström man exporterar till Gaza efter attacken mot kraftstationen, just för att kunna förhindra en humanitär kris. Ingen miljon palestinier kommer att dö och mig veterligen har inte en enda civil palestinier mist livet sedan invasionens början.

 14. Tony

  Palestinierna genomför avsiktlig beskjutning mot israeliska bostadsområden. Hur kommenterar du gårdagens palestinska bombning av en israelisk skola till exempel? Hamas varnade ju dessutom häromdagen för att man tänker sikta in sig på skolor och sjukhus. Det är helt avsiktligt alltså. Vad säger du om det?

  1. Klas Sandberg

   Den första tanken som slår mig om ditt inlägg är ” motbeskyllningar ”.

   Om man, som du, säger att ”Palestinierna genomför avsiktlig beskjutning mot israeliska bostadsområden” har du verkligen lyckats frikänna Israel för den saken skull?

   Vad du försöker säga är i klartext är att på grund av beskjutningen av Kassam-raketer så har Israel rätt att slå sönder så mycket de vill av Palestinsk infrastruktur och institutioner. Trots allt BORDE Israel med sina specialstyrkor ha alla möjligheter att kunna gripa vilka de vill med ett minimum av blodsutgjutelse.

   Istället väljer man titt som tätt urskillningslösa flyg- och flottbombardemang som man VET kommer att skörda offer bland civilbefolkningen. Varför måste man promt förstöra kraftverk och broar?

   Det kan bara finnas ett logiskt skäl Tony. Man vill visa vem som är starkast och dessutom gärna slå sönder så mycket som det bara går av förutsättningarna för ett Palestinskt nationsbyggande.

 15. Tony

  Jag tycker det är synd att du måste använda osanningar för att få fram dina ståndpunkter. Tycker du inte att det är besvärande? Kraftstationerna var försäkrade, och de 48 miljonerna dollar kommer att betalas av försäkringen. Om detta har det skrivits mycket och glasklart. Det kommer inte att kosta amerikanska skattebetalare ett öre. Varför smusslar du med det?

  När det gäller Abu Samhadana så var det en palestinsk terrorist med blod på sina händer. Vil du göra det förbjudet att stoppa terrorister? Ser du ingen skillnad på när oskyldiga mördas och när terrorister (som mördar oskyldiga) oskadliggörs? Hur står det till med din heder egentligen?

  Sedan undanhåller du viktig information. Du nämner exempelvis inte att palestinierna varje dag har bombarderat israeliska byar från luften med raketbeskjutning över gränsen. Under den senaste tiden har ett tusental palestinska raketer slagit ned i Israel, från det självstyrande Gaza. Det är självklart att de måste stoppas. De utgör en krigshandling som palestinierna bär ansvaret för.

  I övrigt använder du ohederliga formuleringar som att Israel skulle göra offnsiver “mot flyktingläger”. Det vet alla att Israel gör endast beroden på att det är just där som terroristerna har valt att gömma sig och strid ifrån. Helt kallblodigt och utan att bekymra sig över att de sätter civila i fara. För Israel är det en mardröm att tvingas strida i tätbefolkade områden. Ansvaret ligger helt på de palestinska terroristerna.

  Din trovärdighet är inte precis hög. Du pratar om att Israel är i färd med att genomföra ett folkmord och en “Förintelse”. Jag vet inte hur du definierar dessa företeelser, men det är tydligt att du har en minst sagt suspekt uppfattning om Förintelsen om du kan göra sådana påståenden. Det enda positiva som jag ser det är att dina beskrivningar är så tokiga och förljugna att ingen tar dem på allvar. Alltid något…