Politik

Men hur kommer freden att se ut?

Skillnaden mellan en krigsförbrytare och en statsman är ofta hårfin, men om den alls existerar så är den kristallklar. En statsman arbetar för en varaktig fred som inte bara gagnar det egna landet utan också grannländerna.

En av efterkrigstidens stora statsmän var den amerikanska generalen George Catlett Marshall som formulerade den s.k. Marshallplanen som fick Europa på fötter och skapade en varaktig fred i Europa efter Andra Världskriget. En annan statsman var General De Gaulle som avslutade det brutala franska kolonialkriget i Nordafrika.

General Colin Powell såg sig själv som en ny Marshall. Istället går han till historien som mannen som ljög för FN för att USA skulle kunna starta Irakinvasionen.

Den israeliske presidenten Ehud Ohlmert kommer inte att gå till historien som någon statsman. utan som en man som utan att närmare reflektera stack Palestina och Libanon i brand.

Men han måste vara försiktig. Man kan brutalisera andra folk en längre tid men förr eller senare svänger pendeln tillbaks och då kan den lätt krossa den som satte pendeln i rörelse. ‘Ett krig är som en skogsbrand’ skrev den kinesiska militäre tänkaren Sun Tzu ett par hundra år f.Kr., ‘man får vara försiktig så att man inte själv slukas av den’.

För idag håller Mellanöstern på att demokratiseras. Karby Leggetgt har en förstasides artikel i måndagens Wall Street Journal om hur Hezbollah, Hamas, Moqtada al Sadr och Muslim Brotherhood alla har insett att den demokratiska processen är mycket bättre än gamla tiders diktaturer.

 

[tags]Libanon, Israel, Palestina, USA[/tags]

0 thoughts on “Men hur kommer freden att se ut?

 1. kvisten

  Kommer konflikten att sprida sig? Israel vill öppna en oljeledning som går genom Syrien! Kommer Israel att angripa Syrien?

  http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=332835
  Last update – 02:51 25/08/2003
  U.S. checking possibility of pumping oil from northern Iraq to Haifa, via Jordan

  The United States has asked Israel to check the possibility of pumping oil from Iraq to the oil refineries in Haifa.

  Iraqi oil is now being transported via Turkey to a small Mediterranean port near the Syrian border.

  Sources in Jerusalem confirmed yesterday that the Americans are looking into the possibility of laying a new pipeline via Jordan and Israel. (There is also a pipeline running via Syria that has not been used in some three decades.)

  Vad säger Iran om det som nu händer?
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/738315.html
  Last update – 07:44 14/07/2006
  Iran warns of ‘fierce response’ should Israel strike at Syria

  Du skriver:
  Freden kan aldrig komma från de ockuperade den måste komma från Israel och USA. Israel och USA måste snart lägga fram en fredsplan. Alternativet är en snar Förintelse av det palestinks folket.

  Och vad händer?:
  http://www.thewashingtonnote.com/archives/001533.php
  Although I do not have independent confirmation, I heard the rumor from a well-placed source that Secretary of State Rice attempted to increase pressure on Israel to stand down and to demonstrate “restraint”. The rumor is that she was told flatly by the Prime Minister’s office to “back off”.