Politik

Amaliya Ma’an ila Al-Amam – USA:s storoffensiv i Irak

Samtidigt med de stora USA-stödda israeliska offensiverna i södra Libanon och Gaza så pågår sedan fem veckor tillbaks en kritisk amerikansk-irakisk storoffensiv i Baghdad. Av de tre är Amaliya Ma’an ila Al-Amam eller ‘Operation Forward Together’ i Baghdad utan tvivel den viktigaste. De andra två kommer kanske att döda fler civila men de kommer inte att ha något strategiskt inflytande.

OK, vilket håll är Baghdad?

Till skillnad från dessa offensiver som endast har ett militärt syfte så har operation ‘Amaliya Ma’an ila Al-Amam’ ett klart politiskt mål. Syftet är att säkra Baghdad så att man kan börja bygga upp ett modernt och demokratiskt Irak sten för sten utanför den amerikanska Gröna Zonen, som är den enda plats där den irakiska regeringen idag sitter säkert.

Efter det framgångsrika Irakiska valet den 15:e december förra året tog det fem månader för en Irakisk regering att komma på plats. När sedan den man som president Bush förklarade var USA:s huvudfiende i Irak, Abu Musab al-Zarqawi , dödades i ett amerikanskt flyganfall så flög en jublande Bush till Baghdad samtidigt som stadsminister Nouri Maliki offentliggjorde en irakisk-amerikansk storoffensiv för att säkra huvudstaden Baghdad.

50 000 soldater skulle sättas in i Baghdad. Staden skulle delas in i små kvadrater som sedan skulle säkras kvarter efter kvarter.

 

[tags]Baghdad, Irak, Operation Forward Together [/tags]

0 thoughts on “Amaliya Ma’an ila Al-Amam – USA:s storoffensiv i Irak

  1. David

    “Grupper som f.ö. är nästan exakta kopior av Den Kristna Höger som utgör Bush-regeringens starkaste anhängare.”

    Det är väl lite att ta i? Visst är kvinnosynen i den kristna högern ett par steg tillbaka, men ändå inte i närheten hur shiamuslimerna ser på sina kvinnor. Och den kristna högern i USA spränger väl ändå inte sig själva och en massa civila i luften?

    Och särskilt demokratiska är de nog inte i sin grundsyn, att de sedan fått medlemmar valda till regeringar i demokratiska val är inte samma sak.

    Utveckla gärna jämförelsen, Lennart.