Politik

Billigare medicin för de fattiga i Kalifornien

Precis som i Sverige så genomgår det amerikanska sjukvårdssystemet just nu en allvarlig kris allteftersom amerikanerna lever längre.

Medicinpriserna har skjutit i höjden och utan en nationell sjukförsäkring så drabbas medelklassen och de fattiga oerhört hårt.

Nu har flera delstatsregeringar försökt hjälpa de mindre bemedlade klara de skyhöga medicinpriserna. Genom att som den kanadensiska regeringen själva gå in på marknaden och köpa medicin i volym så kan amerikanska delstatsregeringar fylla det tomrum som den nyliberala federala regeringen vägrar fylla.

Miljoner amerikaner tvingas idag köpa subventionerad medicin från Kanada men Bush-regeringen försöker stoppa försäljningen med hänvisning till den amerikanska Medicare Prescription Drug, Improvement, and Modernization Act som trädde i kraft i januari i år men som är mindre fördelaktig än den kanadensiska medicinen.

Det finns mer om den kaliforniska regeringens program på Medi-Cal

Jordan Rau skriver i Los Angeles Times om Kaliforniens viktiga initiativ för att få ner medicinpriserna här i delstaten:
Schwarzenegger, Democrats Agree on Drug Discount Plan Governor’s plan to compel manufacturers to lessen costs of medicines for lower- income Californians.

 

[tags] USA, Kalifornien [/tags]

One thought on “Billigare medicin för de fattiga i Kalifornien

  1. Per Paterson

    Här har vi samma sak igen, Amerikanerna skulle inte behöva ta några medeciner överhuvudtaget om de såg till att hålla sig friska och för att uppnå optimal och naturlig hälsa måste man äta naturligt (frukt, grönt, nötter).

    Alla medeciner är främmande kemikaliskt symtomdämpande gift som skdar och förorenar kroppen. De enda nödvändiga medeciner jag kan tänka mig behövas är smärtstillande medel före operation efter en olycka, kanske några andra. Teknologi har säkert en hel del fördelar, men man skall undvika att äta teknologi om man vill förbli frisk.

    Naturligtvis vore det katastrof för livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin om alla Amerikaner plötsligt vaknade upp och började äta naturligt, så tragedin kommer antagligen att fortsätta ett bra tag till, men jag tänker i alla fall inte deltaga, den saken är säker.

Comments are closed.