Politik

Dagen-efter-pillret i USA

Den Kristna Högerns jihad mot amerikanska kvinnor har tagit många former. En av de mest bisarra är den utdragna och ytterst bittra kampen mot dagen-efter pillret. I tre år har amerikanska kvinnor vägrats tillgång till dagen-efter-pillret eller det s.k. Plan B-pillret av de fundamentalistiska religiösa grupper som utgör Republikanernas kärntrupper.

Kristna Kvinnogrupper som Concerned Women for America har varit speciellt extrema i sitt motstånd. Den Kristna Högern accepterar inte sex utanför äktenskapet – för kvinnor – och vill därför stoppa alla former av preventivmedel.

Resultatet är en annalkande folkhälsokatastrof eftersom tusentals kristna tonåringar nu har analsex, som de tror sanktioneras av bibeln.

Dagen-efter pillret har hittills varit receptbelagt på vissa apotek men det har inte hjälpt för den Kristna Högern har för längre sedan infiltrerat apoteken och många apotekare har vägrat att sälja pillren till behövande kvinnor ens om de har recept, “av moraliska skäl”, och kristna sjukhus vägrar att tillhandahålla pillren.

Men progressiva delstater som Kalifornien har ändå lyckats smussla ut pillren till de mest behövande.

Nu har Bush-regeringen med presidenten i spetsen viftat ett rött skynke i ansiktet på sina mest bibeltrogna anhängare och plötsligt och helt utan förklaring gjort dagen-efter pillret allmänt tillgängligt för kvinnor över 18 i hela USA. Vilket visar att även President Bush ibland kan tänka rationellt.

 

[tags] USA, PPiller, Sex i USA, preventivmedel, kvinnor i USA, Dagen-efter-pillret i USA[/tags]

One thought on “Dagen-efter-pillret i USA

  1. isecore

    George Bush kan inte tänka rationellt. Däremot har han PR-rådgivare som nu desperat försöker rädda skutan, och därför släpper man fram den här. Dock tror jag att de flesta instämmer att det är “too little, too late” för att förändra nåt.

Comments are closed.