Politik

Skandalvalet i Sverige

Det är intressant att se hur det svenska riksdagsvalet blir allt mer USA-likt. Först har vi Lars Danielsson-affären tre veckor före valet som säkert har hjälpt Alliansen att värva röster och nu har vi avlyssningsaffären där folkpartister – två veckor före valet – sägs ha trängt sig in på Socialdemokraternas datanätverk.

Tydligen verkar Socialdemokraterna inte ens ha digitala certifikat på sitt interna nätverk vilket är häpnadsväckande. Om det är sant och om det skulle det räcka med bara användarnamn och lösenord så är det verkligen hög tid att de skärper sig.

Det är långt ifrån otroliga att några enstaka Folkpartister har sysslar med dataintrång, men jag tror ändå inte att den här skandalen – om det nu är var det är – kommer att påverka valutgången. Det är mycket enkelt för Folkpartiet att snabbt sparka hackarna, precis som Moderaterna sparkade den Moderat som gjort rasistiska uttalanden mot invandrare.

Mer intressant är att hela valkampanjen håller på att förändras. Nu gäller det vilket parti som kan avslöja mest skandaler om det andra. Säkert kommer motbeskyllningar från Folkpartiet under veckan och försök att få anklagelserna förvandlade till en bumerang mot Socieldemkoraterna.

 

[tags] USA, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Datasäkerhet [/tags]

0 thoughts on “Skandalvalet i Sverige

 1. Lennart

  Johan: Håller helt med om att sakfrågan givetvis är viktig och måste utredas. Trots det verkar det som om skandaler har blivit ett vapen i valkampanjerna på ett annat sätt än tidigare.

 2. Johan S

  Visserligen är väl sakfrågan av ett visst intresse, men det är en klart negativ utveckling när fokus ligger på personer och olika former av skandaler samtidigt som den ideologiska debatten har tystnat. Fram för politisk debatt istället för smutskastning!

 3. Kurt

  Det var ju Tidningen Dagens Industri som “gick ut med det”. Det intressanta är ju att Folkpartiet uppenbarligen anpassat hela sin valkampanj efter den information man fått ut från Socialdemokraterna.

 4. Linda

  Nä du, jag tror inte sossarna är smartare än så här.
  Men de var i alla fall så strategiska att de gick ut med det samma kväll (presskonferens sent en söndagkväll!) som Reinfeldt fått medieutrymme, det måste man ju ge dem lite credit för.