Politik

Facebok mot MySpace på webben

Amerikanska ‘community’ portaler som MySpace och Facebook är le dernier cri här i USA. Det verkar som om alla som är under 25 tillhör den enda eller andra av dessa två portaler.

Men medan den MySpace är öppen till alla så är Facebook endast en sajt för gymnasie- och universitetsstudenter. Man måste ha en e-postadress som slutar på ‘.edu’ för att gå med.

Jag vet inte hur det är med svenska gymnasieelever, kanske någon vet. Inom parentes bör det nämnas att amerikanska företag nu kollar Facebook-profilerna på alla jobbsökare. Så alla här i landet vet nu de flesta att man måste vara mycket försiktig med vad man skriver i sin Facebook-profil.

Men Facebook har ett problem och det är att MySpace är mycket större och inom företagsvärlden är det viktigt att vara stor.

Så nu tänker Facebook öppna sina dörrar för allmänheten, och det är inte populärt bland gymnasie- och universitetsungdomarna, trots att allmänheten inte kommer att kunna se de nuvarande medlemmarnas profiler.

Samtidigt används MySpace mer och mer av företag som vill göra reklam för sina produkter.

Egentligen används både Facebook och Myspace precis som Wikin och bloggar som ersättning för epost. Mina egna barn sätter upp bilder och bloggar på Facebook som de sedan delar med sig av till sina kompisar, även kompisar som bor i kvarteret intill.

Jonathan Mummolo skriver i Newsweek om kontroversen på Facebook:

 

[tags] USA [/tags]