Politik

Vad sjutton är Web 2.0?

Klicka på pilen för att spela videon

Webben har blivit något som har blivit så vana vid vid det här laget att vi inte märker hur snabbt webben utvecklas och hur fundamentalt den håller på att förändra våra liv.

Om vi tittar på riksdagsvalen så var det helt omöjligt för en utlandssvensk bosatt i Kalifornien att följa 1991 och 1994 års riksdagsval. Om man hade tur kunde man få in en knastrande kortvågssändning en gång om dan som kanske, i bästa fall, var så tydlig att man kunde höra lösryckta brottsstycken från den politiska debatten.

1998 års riksdagsval var det första man kunde följa i den svenska pressen via Webben och jag tror också att det fanns begränsade radiosändningar.

Förra valet kunde man följa på SVT och jag minns ännu debatten mellan Göran Persson och Bosse Lundgren och Göran Perssons fråga, ‘var är det du bor igen Bosse, är det inte Djursholm’ eller något liknande.

Det här valet har jag, om jag hade velat, kunnat följa minut för minut och även själv påverka genom min blogg. Jag har sett K.G. Bergsgtröms analyser och kan, om jag har tid, se Rapport och Aktuellt.

Sverige ligger en musklick från Silicon Valley och det är både bra och dåligt. För det betyder att Bangalore och Shengzhen också bara ligger en musklick från Stockholm. Så inga jobb är längre ‘säkra’.

Det senaste innebegreppet är Web 2.0 som kommer härifrån Silicon Valley. Web 2.0 är en radikal förändring av Webben och hur vi använder den som jag tror kommer att förändra Webben lika mycket som Jim Clark och Marc Andreesen gjorde när de släppte sin Netscapebläddrare till en förvånad värld i oktober 1994.

 

[tags] USA, Web 2.0, Silicon Valley, Wikipedian [/tags]

0 thoughts on “Vad sjutton är Web 2.0?

  1. Lennart

    Hans, absolut, den svenska företagsmodellen är mycket plattare och öppnare än den typiskt amerikanska. Det är något som jag själv har märkt.

  2. Hans

    “revolution som också påverkar de tidigare så pyramidliknande företagen”
    Här borde kanske våra platta svenska organisationer vara till fördel, inte så stora förändringar behövs.