Politik

Youtubes kuppSilicon Valley-företaget YouTube är årets stora mediasensation Vem som helst kan sätta upp sina egna videon på webben och distribuera dom över hela världen. Det är gratis och helt enkelt busenkelt. T.om. din mormor, hon som alltid fastnar i hissen och inte vet vem Paris Hilton är kan göra det.

Men YouTube, som bara ligger ett par kilometer från där jag just nu sitter och skriver det här inlägget har ett problem: eftersom man inte tar betalt för sina tjänster, hur kommer man att tjäna pengar?

Hittills har företaget livnärt sig på riskkapital-pengar, men dessa kommer förr eller senare att ta slut, och när man tänker på hur mycket bandvidd som YouTube måste betala för så inser man hur livsviktigt det är för företaget att hitta en inkomstkälla som inte driver bort alla kunder.

Nu skriver Associated Press att det stora amerikanska medieföretaget Warner Music Group Corp kommer att distribuera copyrightbelagd musik och video via YouTube. Det här är mycket positivt för det betyder inte bara att YouTube kommer att överleva, det betyder också att traditionella amerikanska medieföretag flockar till Webben.

Så här skriver AP i New York Times :

 

[tags] USA, YouTube, Media, Silicon Valley, Warner Music Group [/tags]

0 thoughts on “Youtubes kupp

 1. Lennart

  Hans: Precis detsamma sade säkert din och/eller min pappa eller farfar när de för första gången såg den pyttelille Lennart Hyland splattra i den svart/vita TV-rutan. 🙂

  Kom ihåg att datorn och bandvidden ständigt förbättras och den lilla ruta du ser på min blogg snart kommer att fylla hela datorskärmen och därefter skärmerna på gigantiska tv-skärmar.

  Och de allra flesta kopierar inte olovandes, de sätter upp sina egna videon.

  Jag minns ett Blandarcitat som kanske passar in här: Du får inte stjäla sylt olovandes Olof Anders, Gud har räknat sylten. 🙂

 2. Hans

  Jag fattar inte hur den där pyttelilla rutan med några sprattlande gubbar som folk olovandes kopierat och skickat in (eller “upp”) kan locka så många.