Politik

Skräckbild bakom förlåten till Vita Husets Irakkrig

Den tidigare så Bushvänlige journalisten Bob Woodward har alltså skrivit sin tredje bok om George Bush och hans Krig mot Terrorismen: State of Denial: Bush at War, Part III , och den bild han målar av presidenten och hans närmaste män är inte längre lika positiv som tidigare. Tvärtom, vi ser i det närmaste ett skräckscenario av en grupp män som mest liknar en mentalt rubbad Jönssonliga beväpnade med massförstörelsevapen som startade ett storkrig bara för att de tyckte att det var kul och som nu inte har en aning om vad de skall ta sig till.

Det blir nu allt klarare att Irak snabbt går mot en blodig klimax nästa år och att presidenten och militärledningen säger det rakt motsatta till det amerikanska folket.

Det faktum att Henry Kissinger, av alla olämpliga människor, har blivit en av presidentens rådgivare bör ge oss alla mardrömmar.

Klicka på länken för att se en video där Bob Woodward talar om sin nya bok

Så kommer den här boken att skada Bush och öppna amerikanernas ögon för att man för länge sedan har förlorat Irakkriget?

Svaret är tyvärr ett rungande nej. Bushs anhängare läser inte New York Times eller Washington Post, de lever i sin egen bubbla med George Bush och Jesus och de kommer att stödja presidenten så länga han sitter kvar vid makten, oavsett hur situationen utvecklas i Irak. Men Woodwards bok är ändå viktig på grund av att han till skillnad från Seymour Hersh har haft tillgång till männen kring Bush och för att den bild den förmedlar alltså är baserad på förstahandsinformation.

Woodwards bok visar också med all tydlig klarhet att USA och världen nu står inför en blodig katastrof i Irak, en katastrof som Bush i dagarna har gjort ännu värre genom att få Kongressen att gå med på tortyr och skenrättegångar mot muslimska fångar. Bush och männen kring honom är antingen helt förvirrade eller också försöker de med berått mod driva fram ett gammaltestamentligt Armageddon i Irak nästa år. Det kommer i så fall att bli ett gigantiskt blodbad som också kommer att spilla över till Iran.

 

[tags] USA, Irak, George Bush, Mellanöstern, Bob Woodward, State of Denial[/tags]

0 thoughts on “Skräckbild bakom förlåten till Vita Husets Irakkrig

 1. Per Paterson

  Det tycker jag var en mycket bra beskrivning av den politiska verkligheten och tack för en bra länk.

 2. Lars Olofsson

  Får mig att tänka på BBCs serie The Power Of Nightmares.

  Från inledningen: “In the past politicians promised to create a better world. They had different ways of achieving this, but their power and authority came from the optimistic visions they offered their people. Those dreams failed. And today, people have lost faith in ideologies. Increasingly politicians are seen simply as managers of public life. But now, they have discovered a new role that restores their power and authority.

  Instead of delivering dreams, politicians now promise to protect us – from nightmares.
  They say that they will rescue us from dreadful dangers that we cannot see, and do not understand.

  /…/

  And those with the darkest fears became the most powerful.”

  Kan laddas hem och strömmas gratis i flera olika format från:

  http://www.archive.org/details/ThePowerOfNightmares