Politik

John Abizaid och John Murtha

Bob Woodwards viktiga nya bok om Irakkriget, ‘State of Denial’ som jag har skrivit om här och här innehåller mängder med intressanta och pikanta detaljer som kastar nytt ljus över kriget och dess amerikanska aktörer.

En av de mest intressanta insikterna om hur kriget förs kommer när Bob Woodward beskriver hur USA:s högste befälhavare i Mellanöstern och Centralasien, den allmänt respekterade John Abizaid, ser på sitt jobb och på försvarsminister Donald Rumsfeld.

I vad som säkert är en ögonöppnare för många så anser inte Abizaid att det inte ankommer på honom att utforma den strategi som de amerikanska styrkorna skall följa i Irak, det åligger på försvarsminister, utrikesminister och presidenten! Även om det formellt är riktigt att de politiska målen måste bestämmas av regeringen så har alla amerikanska generaler från John J. Pershing i Första Världskriget till George C Marshall och Dwight Eisenhower i det andra och William Westmoreland under Vietnamkriget alla formulerat den strategi som har tillämpats för att nå de politiska målen.

Och när de inte har haft de resurser som har behövts eller när de har förstått att man inte kan nå de politiska målen så har de aldrig dragit sig för att klart och tydligt informera regeringen. De stora amerikanska generalerna skulle aldrig tro sina öron om de hade hört John Abizaid idag.

Lika viktigt är det faktum att John Abiziaid helt klart anser att kriget är förlorat och att USA bör dra tillbaks trupperna, men att han ljuger om det för Kongressen och de amerikanska folket. Det är oklart om han ens har bett om truppförstärkningar.

Mitt i ett av avsnitten i Bob Woodwards bok, som finns återgivet i Washington Post, se länken nedan, så finns ett guldkorn som visar att Abizaid har en lika enkel som skakande insikt som alla krigsivrare har missat. Abizaid som talar arabiska förstår att varje gång som amerikanska soldater slår in en dörr till ett hus i Irak och beordrar ut de irakiska männen medan de går igenom de irakiska kvinnornas ägodelar så skapar de automatiskt ett dussin nya gerillasoldater.

Innan någon MUF- eller LUF-anhängare protesterar så låt mig påminna om att detta är Abizaids egna ord, inte mina, se nedan.

Så vi har en befälhavare som inte tror på sin uppgift, en regering som lever i sin egen bubbla, och ingen reträttplan. Och presidenten får endast positiva nyheter från Irak.

Men Condi Rice då, hon är ju i alla fall intelligent, berättar inte hon sanningen för presidenten?

Bret Stephens på Wall Street Journal (höger om höger) har just intervjuat Condi Rice och vi kan själva se vad hon berättar för presidenten: (Läs hela den intervjun, den är mycket intressant)

Finally, inevitably, there is Iraq: “The strategic direction is set,” she insists. She points to successes, such as the killing of Abu Musab al-Zarqawi and military operations in the Euphrates Valley to stop infiltration from Syria, as well as the need to “get some of the militias under control.” She acknowledges the possibility of error: “If there are adjustments that you can make, if there are things that are not being pressed hard enough, if there are some alternative ideas, by all means, I think we’d be delighted to have them,” she says in reference to former Secretary of State James Baker’s Team B-style exercise on Iraq strategy.

What she doesn’t repeat, however, is a story I heard her tell at a previous meeting with Journal editors last year, when she said that she had telephoned George W. Bush as she flew out of Baghdad on her (then) most recent visit: “Mr. President,” she said (and I quote from memory) “this is going to be a great country.”

Perhaps she feels that way still: It would be distressing indeed if she did not.

 

[tags] USA, Irak, John Abizaid, Mellanöstern, John Murtha [/tags]