Politik

Varför inte förhandla?

Bör vi prata med våra meningsmotståndare? Är inte just samtal, diskussioner och meningsutbyten vad som alltid har definierat diplomatin ?

Istället för att försöka förstå sina meningsmotståndare genom att diskutera och förhandla med dom så vägrar Condi Rice:s UD helt enkelt att tala med dom.

Vi har framför oss en supermakt som blir sig själv nog, som inte behöver resten av världen, som är övertygad att oberoende av hur många fiender man skaffar sig så kan man alltid besegra dom.

Det här är inget nytt, de flesta imperier har förr eller senare drabbats av storhetsvansinne, men sällan har det skett så snabbt och så öppet som under dagens amerikanska regering. Det är speciellt slående eftersom alternativet, ständiga krig, är något som USA inte har råd med.

Den växande amerikanska unilateralismen är något vi bör oroa oss för . Noah Feldman som är juridikprofessor vid New York University skriver i New York Times Magazine om just frånvaron av diplomati och viljan att förhandla i USA:s nya radikala utrikespolitik under Condi Rice. Why Not Talk?

 

[tags] USA, unilateralism, Condi Rice, diplomati [/tags]