Politik

Copyright nyckeln till Google-YouTube affären

Googles köp av YouTube har uppmärksammats i alla de stora amerikanska tidningarna. Som Elise Ackerman och Ryan Blitstein ser det i Mercury News så kommer Google att kunna hjälpa YouTube med dess största problem, nämligen de copyrightproblem som fick Napster på fall.

Man väntar sig nu att Google/YouTube kommer att utveckla ett automatiskt copyrightsystem som kommer att förhindra framtida stämninger och dyra rättegångar utan att samtidigt döda YouTube.

MercuryNews.com | 10/09/2006 | Copyright key to Google-YouTube deal
“From the beginning we have always respected rights holders’ rights and we are going to continue with this mission,” Hurley said. “What this deal allowed us to do is focus on that much more than we ever could before, to have the resources to build a system so copyright owners can benefit from our site.”

YouTube har snabbt haft ett förvånande stort inflytande på det amerikanska samhället. Kongressvalet här i USA har t.ex. redan påverkats av hundratals videosnuttar från mängder av kandidater och politiska entusiaster. Idag lägger t.o.m. gerillan i Irak ut videon på YouTube.

Förhoppningsvis kommer Google att göra det möjligt för YouTube att överleva och blomnstra.