Politik

Döden i Dora

General John Abizaid, chefen för USA:s centralkommando har, med sin arabiska bakgrund, för länge sedan insett hur viktigt det är för den amerikanska armén att få folket på sin sida.

Armén har startat en charmoffensiv, som t.ex. den här soldaten från den första kavalleridivisionen (mekaniserad) som överlämnar ryggsäckar till de fattiga barnen i Al Dora-distriktet i södra Baghdad.

Not only Iraqi kids were smiling as Soldiers of the 1st Cavalry Division’s 1st Battalion, 8th Cavalry Regiment delivered backpacks to needy school children in the Al Dora District in southern Baghdad. The unit has focused on civil military operations during the month-long celebration of Ramadan, also providing seeds to local farmers and meals to needy families. (U.S. Army photo courtesy of 1-8 Cavalry)

Man reparerar broar, skolor och sjukhus, man fixar förstöra kraftledningar, man gör allt man kan för att få landet på fötter. Men som Michael Luo skriver i New York Times så är det för sent: Scores of Bodies Found in Iraq; Bombs Kill 17.

När de amerikanska trupperna väl hade drivit ut gerillan ur Al Doraområdet i Baghdad och skyndade vidare till nästa oroshärd så kom gerillan tillbaks och tog snabbt över kontrollen av Al Dora igen:

Och det här är USA:s grundläggande problem i landet. Försvarsminister Rumsfeld har försökt upprätthålla ockupationen med på tok för få trupper. Han har använt tortyr och inte ens brygg sig om att räkna alla civila dödsoffer. Nu är det hög tid för USA att lämna Irak, vilket det nya våldet i Al Dora visar med all tydlighet.

 

[tags] USA, Irak, Baghdad, Al Dora [/tags]