Politik

Krig i Korea?

Den Nordkoreanska atomsprängningen har ställt Bush-regeringen inför ett utomordentligt svårt dilemma. Den amerikanska armén är redan sträckt till bristningsgränsen i Irak.

Det amerikanska militärkommandot i Korea består på papperet av den åttonde armén men den har endast en enda division, den andra infanteridivisionen, plus ett antal mindre enheter. Till det kommer sedan det sjunde flygvapnet. Men utan mycket stora amerikanska förstärkningar (var skulle de komma ifrån), så har Kim Jong-il idag initiativet i Korea, den lilla skitstöveln.

Jag är också besviken på Cecilia Stegö Chilò

Även om den sydkoreanska armén har över en halv miljon man så kan den inte ensam klara ett anfall från Nordkorea.

 

[tags] USA, Korea, Nordkorea , Kina[/tags]

0 thoughts on “Krig i Korea?

 1. T Lindholm

  Jag tror att Kim kan “skjuta” en bomb till utan att behöva vara orolig, att Mr Buch skulle komma och hälsa på:)

  Men det hade varit mycket värre om han hade haft dom här naturtillgångarna som Iran har:

  Iran är extremt rikt på mineraler, särskilt olja och naturgas. 1986 var det den sjätte största producenten av olja i värden, med ett genomsnittligt utbyte av 700 millioner fat per år. Oljeproduktionen sjönk avsevärt med början 1979. Uppskattningsvis räcker oljereserverna i 40 år. De flesta oljefälten är belägna i sydväst, särskilt i provinsen Khozestan; några finns under vattnet i Persiska viken och omfattande fyndigheter har upptäckts i andra delar av landet. Naturgastillgången är också enorm, omkring 14 trillioner m3 och utgör världens näst största reserv. Under 1970-talet utvecklades järn- och kolbrytning för att användas i den nya stålindustrin och krom, koppar, zink, bly, och salt är bara i början av att exploateras i stor skala.

  Hade Nordkoreas naturtillgångar sett ut på det här sättet,då hade Buch redan varit på plats!
  (Bara som en gämförelse)