Den Nordkoreanska atomsprängningen har ställt Bush-regeringen inför ett utomordentligt svårt dilemma. Den amerikanska armén är redan sträckt till bristningsgränsen i Irak.
Det amerikanska militärkommandot i Korea består på papperet av den åttonde armén men den har endast en enda division, den andra infanteridivisionen, plus ett antal mindre enheter. Till det kommer sedan det sjunde flygvapnet. Men utan mycket stora amerikanska förstärkningar (var skulle de komma ifrån), så har Kim Jong-il idag initiativet i Korea, den lilla skitstöveln.
Jag är också besviken på Cecilia Stegö Chilò
Även om den sydkoreanska armén har över en halv miljon man så kan den inte ensam klara ett anfall från Nordkorea.
Kim Jong-il har nu alla de pjäser på plats som han behöver för ett utomordentligt farligt rävspel. Den pyttelilla atombomb som han just har exploderat är av den typ som antagligen kan sättas på Nordkoreas interkontinentala raket Taep’o-dong 2.
Om Kim nu testar en Taep’o-dong 2 med en atombombsattrapp och skjuter den mot ett målområde i havet utanför Los Angeles så skulle han tvinga Bush att gå till angrepp mot Nordkorea.
Nu kan det ta år innan Kim når så långt. Vid den förra provskjutning, på USA:s nationaldag den 4:e juli, så exploderade Taep’o-dong 2 -raketen redan vid starten, men det är inte omöjligt att man har funnit felet och nu är beredda att försöka igen.
Lika farligt är mindre Nordkoreanska gerillaangrepp utefter den demilitariserade zonen mellan Nord och Sydkorea, med syfte att döda några amerikanska soldater.
Gordon Fairclough, Evan Ramstad och Jay Solomon skriver i onsdagens Wall Street Journal om hur Nordkoreas grannländer vill undvika en regimförändring i Nordkorea på grund av risken för en massiv flyktingström och faran för ett regionalkrig mellan Kina och Sydkorea. (WSJ, sid A4: Asia weighs risk of sanctions. North Korea’s neighbors fear pressure may breed regional chaos.
Situationen i området är utomordentligt farligt speciellt eftersom ingen riktigt kan förutsäga Kims nästa drag. Vi har all anledning att oroa oss inte minst för att USA:s alla fronter, i Afghanistan, Irak, Iran och nu Nordkorea alla påverkar varandra.
Militäranalytikern William M. Arkin skriver om USA:s begränsade alternativ i Korean på Washington Posts blogg: The Truth Behind Military Inaction in North Korea
Tony Karon skriver i Time om Kim Jong-ils mål, att tvinga Bush att erkänna Nordkorea och sluta en ickeangreppspakt som skulle säkra Kims framtid.
[tags] USA, Korea, Nordkorea , Kina[/tags]
hehehehe…
bild och bildtext är på kornet!
En av dina bättre, helt klart….:)
Jag tror att Kim kan “skjuta” en bomb till utan att behöva vara orolig, att Mr Buch skulle komma och hälsa på:)
Men det hade varit mycket värre om han hade haft dom här naturtillgångarna som Iran har:
Iran är extremt rikt på mineraler, särskilt olja och naturgas. 1986 var det den sjätte största producenten av olja i värden, med ett genomsnittligt utbyte av 700 millioner fat per år. Oljeproduktionen sjönk avsevärt med början 1979. Uppskattningsvis räcker oljereserverna i 40 år. De flesta oljefälten är belägna i sydväst, särskilt i provinsen Khozestan; några finns under vattnet i Persiska viken och omfattande fyndigheter har upptäckts i andra delar av landet. Naturgastillgången är också enorm, omkring 14 trillioner m3 och utgör världens näst största reserv. Under 1970-talet utvecklades järn- och kolbrytning för att användas i den nya stålindustrin och krom, koppar, zink, bly, och salt är bara i början av att exploateras i stor skala.
Hade Nordkoreas naturtillgångar sett ut på det här sättet,då hade Buch redan varit på plats!
(Bara som en gämförelse)