Politik

Gränskriget i USA


22 Sept. 22. Kl. 5 på morgonen: Säkerhetsbelysning vid gränsen mot Mexico nära Naco i Arizona. Klicka på bilden.

För ett och ett halvt sekel sedan var republikanerna ett progressivt parti som utkämpade ett blodigt inbördeskrig mot de rasistiska sydstaterna för att ge USA:s miljoner svarta sin frihet. Idag har man svängt 180 grader och nu är det republikanerna som står för rasismen och främlingshatet.

Ingenstans syns det bättre än i den senaste politiska krisen som republikanerna nu har provocerat fram för att vinna novembervalet, ett nytt krig, denna gång mot USA:s illegala immigranter.

Det här är ännu ett exempel, om fler behövs, på hur xenofobisk den amerikanska högern har blivit de senaste åren. Man skall nu bygga världens längsta Palestinamur mot Mexico för att hålla ute de ‘horder’ som man säger hotar det amerikanska samhället och den amerikanska högerns grundvalar.

Det är svårt att riktigt få ett grepp om den amerikanska höger idag. Vi ser den i aktion i Irak, i kampen mot Darwinismen, embryonisk stamcellsforskning, homosexuella äktenskap och sex före och utanför äktenskapet.

Man skulle tro att det här är typiska lågutbildade amerikaner i jeans och smutsiga Tshirts över gigantiska ölmagarna av den typ som man hittar i de stora husvagnsparkerna nere i sydstaterna med automatvapen, tuggtobak, NASCAR-bilar och sydstatsflaggor i en salig röra, men det räcker inte som förklaring. Många av de här människorna är högutbildade och framgångsrika politiker och affärsmän, titta bara på George Bush , Newt Gingrich och Condi Rice.

Vad som knyter dessa människor samman verkar vara en helt otidsenlig nationalism , en religiös fundamentalism och en misstänksamhet emot allt utländskt inflytande. Man ser bakåt mot vad man anser vara USA:s glansperiod under Ronald Reagan när USA var mäktigt och fruktat och kunde hålla världen stången.

Den amerikanska mentaliteten, om man nu skall generalisera, skiljer sig från den svenska på ett fundamentalt sätt: utlandet är något hotfullt som ligger långt långt borta över haven, det spelar ingen roll ens för de unga som ser sin framtid inom USA:s gränser. När nu utlandet gör sig påmint genom olovlig immigration så reagerar republikanerna i panik genom att bygga en gigantisk miljardmur som skall skydda USA från en omvärld som alltmer gör sig påmind över hela USA.

Förr eller senare måste USA integreras med resten av världen, inga murar i världen kan hålla världen borta. Inte ens i Arizona.

 

[tags] USA [/tags]

0 thoughts on “Gränskriget i USA

  1. Seb

    Jag befinner mig i ostra Connecticut. Ratt mysig del av landet forutom att staden jag bor i ar allmant nergangen och slummig. Jag gar pa en liberal arts skola som antagligen forklarar varfor de flesta har inte direkt stodjer Bush i nagon fraga.

  2. Seb

    Personligen befinner jag mig i en miljo dar jag inte marker av denna “hoger”. Har nog aldrig traffat en anda sadan. Universitet brukar val vara progressiva men de flesta jag kanner, oavsett ifall de ar vanster eller hoger, ar starkt emot denna mur. Hogerfalangen ar dessutom mer libertariansk an republikansk och vanstern ar…ja typ sossar mer eller mindre. Tuggtobak och NASCAR-bilar ar det dock fullt av…Tur det nar snusen tar slut.

  3. tim

    Nog har du många poänger här. Men vad tycker du man borde göra i stället för att förhindra att ännu fler olagliga immigranter tar sig in över gränsen? USA är ju inte känt för att vara särskilt frikostiga gentemot människor som har svårt att försörja sig själva.