Politik

James Bakers viktiga Irakkommission

Allteftersom situationen i Irak urartar så växer trycket på Bush-regeringen och på George Bush personligen att växla kurs i Irak, förhandla med Iran och göra något för att hjälpa de allt mer utsatta palestinierna.

James Baker

Kongressen har bett Ronald Reagans gamle stabschef och en av de mest respekterade republikanerna – åtminstone inom det republikanska partiet – James Baker att leda en kommission som skall presentera alternativ till dagens Irakpolitik, och president Bush har mer eller mindre blivit tvingad att acceptera kommittén och de förslag som den kommer att lägga fram i början av nästa år.

Kommissionen bildades i mars i år och President Bush mötte gruppen i Vita Huset i juni. Baker har sitt eget institut, United States Institute of Peace som utgör stommen i hans försök att hitta en väg ut ur Irak för USA.

Även om Bush och Cheney inte vill ändra kurs så är motståndet mot fortsatt krig nu massivt även inom det republikanska partiet. En av de tyngsta republikanerna, Senator John Warner från Virgina har öppet brutit med Bush över Irak och nu har också senator Chuck Hagel från Nebraska gjort detsamma. Alla inser nu att något måste göras.

Problemet är att Baker klart har sagt ifrån att han inte tänker förespråka en omedelbar amerikansk reträtt från Irak. Och det är inte heller troligt att presidenten skulle gå med på ett sådant förslag.

Doyle McManus skriver i Los Angeles om Bakers kommission: Times om Panel to Seek Change on Iraq. A commission backed by Bush has agreed that ‘stay the course’ is not working, its leader says. A phased withdrawal is one option on the table.

Situationen fövärras nu så snabbt att det inte ens är säkert att man kan vänta till nästa år. Rykten om en militärkupp cirkulerar i Irak och Bush-regeringens tålamod med Iraks statsminister Nouri al-Maliki har för länge sedan brustit. Idag är Irak i fritt fall och USA måste nu lämna landet och överlåta åt andra, främst Iran, att stabilisera läget i landet.

 

[tags] USA, Irak, Mellanöstern, Chuck Hagel, James Baker, John Warner [/tags]

0 thoughts on “James Bakers viktiga Irakkommission

  1. Staffan

    Man ska inte ha för stora förhoppningar på James Baker, i alla fall inte när det gäller att hitta alternativ till Bush politik. Han är en av deras lojalaste medarbetare under åren.

    På ett sätt är det väl då bra att det är just han som fått updraget, men man ska nog inte förvänta sig några revolutionerande förändringar eller kritik eller en helt ny linje.

    Baker är superdiplomaten, pragmatikern som vill lösa problem i första hand, moraliska funderingar, om rätt och fel, folkrätt eller mnskliga rättighetern kommer alltid i andra hand. Han är verkigen en advokat ut i fingerspetsarna.

    Och USA:s intressen (dvs: amerikanska storföretags intressen, Bush-familjens intressen) kommer alltdig; och då menar jag verkligen ALLTID i första hand.