Politik

Den gröna zonen i Baghdad

En av de allra säkraste platserna i världen ligger mitt i Baghdad. Det är den tio kvadratkilometer stora Gröna Zonen, Saddam Husseins gamla högkvarter som nu har blivit den amerikanska ockupationens högkvarter.

Allt som allt bor det omkring fem tusen amerikaner och irakier i det lilla amerika som existerar bakom de höga murarna som bevakas av en amerikansk bataljonen på omkring 800 man.

I den Gröna Zonen ligger den gigantiska amerikanska ambassaden, världens största, under ambassadör Zalmay Khalilzad liksom hela den irakiska regeringen, vars order och proklamationer idag i stort endast gäller inom själva zonen.

Här ligger också alla de amerikanska företag som fortfarande bedriver affärsverksamhet i Irak. Medan människor dör bara några meter utanför murarna så lever alltså fem tusen amerikaner i en luftkonditionerad bubbla med swimmingpool, amerikanska kafeterier som serverar icke-muslimsk mat, Internet och givetvis amerikansk TV och de sensate DVD-filmerna.

Man tar sig till och från zonen i helikopter eller tungt bepansrade konvojer. När man talar om det nya demokratiska Irak så är det egentligen om den här zonen man talar. Problemet med den Gröna Zonen, förutom att man använder sig av Saddam Husseins gamla palats, är att amerikanerna där lever helt isolerade från det verkliga Irak. Isoleringen bidrar givetvis till att den amerikanska krigsledningen idag har tappat kontrollen över landet.

 

[tags] USA, The Green Zone, Zalmay Khalilzad, Rajiv Chandrasekaran[/tags]

0 thoughts on “Den gröna zonen i Baghdad

  1. Per

    Lennart, angående valkampanjen i USA, du skrev en del tidigare om valkampen i Connectecut mellan Lamot och Liberman där Lamot vann utnämningen till demokraternas kandidat men att Liberman nu tydligen leder som oberoende kandidat, det är verkligen kul med amerikasnk politik, det blir mycket mer personligt med valkretsar i stället för vårt anonyma proportioneliga valsystem. Det får du gärna skriva mer om, nu när det börjar dra ihop sig.

    http://www.opinionjournal.com/columnists/dhenninger/?id=110009123

    Som älskare av liberal demokrati och marknadsekonomi tycker jag att det skulle vara bra om demokraterna kunde vinna denna gång, 🙂