Politik

Första staden i Irak faller till gerillan

Associated Press meddelar just att enheter ur Muqtada al-Sadrs Mahdi Army har tagit över kontrollen av den irakiska staden Amarah: Shiite Militia Seizes Control of Iraqi City

Läget i Irak förvärras nu så snabbt att det verkar som om den amerikanska armén står inför en veritabel härdsmälta.

Jag har tackat nej till att bli Sveriges nye kulturminister

Det är dock viktigt att komma ihåg att varken gerillan eller de olika milisförbanden kan hota de stora amerikanska baserna i landet. Men precis som i Vietnam så håller regeringen på att förlora kontrollen över landsbygden i ett allt snabbare tempo.

Frågan är nu hur Bush-regeringen kommer att reagera på det faktum att den första Irakiska staden har fallit till gerillan. En motattack mot Shiamilisen skulle mycket väl kunna starta en blodig Shia-revolt över hela landet. Slutet på den amerikanska ockupationen av Irak närmar sig nu med stormsteg:.

 

[tags] USA, Irak, Mellanöstern [/tags]

0 thoughts on “Första staden i Irak faller till gerillan

  1. Lennart

    EmasXP: Jag vet inte vem som skulle ha blivit värst som svenski kulturminister, Cecilia Stegö Chilò eller Muqtada al Sadr. Nu behöver vi alltså inte oroa oss för någonav dom.

    Rubriken var ett skämt.

  2. Lasse Strömberg

    “Frågan är nu hur Bush-regeringen kommer att reagera på det faktum att den första Irakiska staden har fallit till gerillan.”

    Svaret är väl som vanligt: bomber. Man skickar in ett dussin B-52:or som får utplåna staden från jorden yta.