Politik

Dramatiskt möte om Irak i Vita HusetWhite House photo by Eric Draper. Klicka på bilden .

Dagens nästan panikartade möte om Irak i Vita Huset kommer mot bakgrunden av en snabbt förvärrad situation för de amerikanska ockupationstrupperna.

Muqtada Al Sadrs Shiamilis, Mahdi armén har lyckats ockupera Amara, en större irakisk stad på 330 000 innevånare och varken den irakiska regeringen eller den amerikanska ockupationsarmén har ens försökt stoppa dom. Samtidigt har det amerikanska Irakkommandot öppet erkänt att den stora och viktiga Baghdad offensiven har misslyckats och att USA idag endast kontrollerar den tio kvadratkilometer stora Gröna Zonen i Baghdads centrum och inte mycket mer.

I mötet i Vita Huset deltog President George W. Bush, Vice President Dick Cheney, National Security Advisor Stephen Hadley, Deputy National Security Advisor J.D. Crouch, Senior Advisor to the Secretary of State on Iraq David Satterfield, Secretary of Defense Donald Rumsfeld, U.S. Army General John Abizaid and Chairman Joint Chiefs of Staff U.S. Marine General Peter Pace.

Efter mötet sade presidenten något som är typisk för den här mannen som aldrig kan anpassa sig till en förändrad realitet: No Iraq Pull Out Until ‘Mission is Complete’.

Jag har svårt att se hur Bush kan fortsätta kriget och ockupationen eftersom USA nu har förlorat kontrollen över Irak. Hela landet håller på att kollapsa och det är ingenting som USA eller någon annan kan göra åt det. Ett av de sista exemplen är att sjukhusen inte längre klarar av att ta hand om alla sårade och att milisförband idag kontrollerar många sjukhus och helt enkelt dödar patienter som tillhör fel gren av Islam.

Men Bush har tydligen beslutat att hans personliga prestige är viktigare än de amerikanska liv som nu kommer att gå förlorade helt utan orsak i ett redan förlorat krig. Det är också symptomatiskt av den här regeringen att man fortfarande ser Irak som ett militärt problem, utrikesministern deltog t.ex. inte ens i mötet, trots att hon också kunde ha varit närvarande via video eller telefon trots att hon är på resa. (Hon företräddes visserligen av David Satterfield, som är State Departments Irakexpert, men han är inte en beslutsfattare som de andra). Istället satt generalerna Casey och Abizaid vid bordet som jämlika med de politiska beslutsfattarna.

 

[tags] USA, Washington Post, Lexie Verdon, Ann Scott Tyson, Michael A. Fletcher, Irak, Mellanöstern ,Bush: No Iraq Pull Out Until ‘Mission is Complete'[/tags]

0 thoughts on “Dramatiskt möte om Irak i Vita Huset