Politik

Wal-Mart och bloggosfären

Den amerikanska multinationella billighetskedjan Wal-Mart är som medeltidsmålaren Hieronymus Boschs vision av helvetet, fast utan något sex. Man får gå tillbaka till slutet av 1800-talet för att hitta en liknande brutal attityd till arbetarna och deras rättigheter som den som alltjämt härskar på sydstatsföretaget Wal-Mart: absoluta svältlöner, ingen sjukförsäkring, inga fackföreningar, vägran att sälja ppiller till kvinnor, osv. Om man vill leta efter ett paradexempel på hur världen skulle se ut om nyliberalismen skulle vinna kontroll i Sverige så har vi den i Wal-Mart. Arbete åt alla, men arbete som ingen kan leva på.

Om det finns någonting i det här landet som får progressiva grupper att agera så är det inte Irakkriget utan ett rykte om att Wal-Mart planerar att bygga en av sina arbetarfientliga megaaffärer någonstans, som nu senast i den idylliska och progressiva kuststaden Santa Cruz .

På sistone har Wal-Mart insett att man måste göra något för att bättra på sitt anseende och man har bl.a. tvingats acceptera fackföreningar på sina affärer i Kina och man har t.o.m. börjar sälja dagen-efterpiller. Men man har också anställt två bloggare för att skriva en fejkad blogg om Wal-Mart.

Två hurtfriska – och helt skamlösa – bloggare som reser runt i USA i en gigantisk s-k. RV, jag antar att man använder samma term i Sverige, och som bara råkar besöka Wal-Mart affärer och som pratar med idel lyckliga anställda. Det var som sagt allt fejkat och nu har progressiva bloggare hjälp till att avslöja fejkbloggen.

 

[tags] USA, Wal-Mart, Bloggosfären, Bloggar [/tags]