Politik

Dr. Freud psykoanalyserar Rottingmajoren

Jag sitter skönt nedsjunken i en rätt nött länsstol med röda vinfläckar i ett väl inrökt besöksrum med höga ekpaneler i en gammal tyst medicinklinik i Wien.

Kliniken ligger i nordöstra Wien nära Donau inte långt från det berömda Sigmund Freud Museum på Berggasse 19, strax utanför den klassiska Ringstrasse. Ett tyst 1800-tals hus med höga tak, stora fönster med spetsgardiner, och stabila fin-de-siecle möbler på djupa persiska mattor. På väggen hänger flera porträtt av den store Sigmund Freud.

Det här är en klassisk miljö, här i Wien har Gustav Klimt och Oscar Kokoschka målat, Arnold Schoenberg komponerat, Ludwig Wittgenstein tagit sina första stapplande steg som filosof och Arthur Schnitzler och Hugo von Hofmannsthal skrivit odödlig tyska.

Och här har Sigmund Freud skapat den moderna psykoanalysen. Och det är just Sigmund Freud som jag nu väntar på, lätt tillbakalutad i min bekväma länsstol efter en tio timmars flygning från San Francisco. Ja inte den ursprunglige psykoanalytikern givetvis utan hans fiktive sonsonson, som också han bär namnet Sigmund Freud.

Han är längre än jag hade väntat mig honom när han snabbt kommer in i rummet och räcker fram handen med ett brett leende. Håret är vitt och jag gissar att han är omkring 55. Vi hälsar snabbt på varandra och Dr. Freud, som också han är psykiater, tar fram mitt e-post på sin bärbara dator

‘Jag läser er blogg’, säger Dr. Freud medan han läser igenom mitt mejl, ’intressant läsning, men det är alltså inte om er blogg som ni vill konsultera mig utan om en svensk politiker vid namn Jan Björklund? Varför då?’ frågar han och tittar upp.

Jag förklarar att Jan Björklund har blivit utsedd till svensk skolminister att han allmänt kallas ‘Rottingmajoren’ och att den svenska skolan nu befinner sig i dödlig fara.

‘Rottingmajoren’ säger Dr. Freud och hans ansikte blir snabbt allvarligt, ‘säg inte mer, jag har hört talas om honom, då förstår jag. Ni har rätt, den svenska skolan befinner sig i kris. Den mannen måste stoppas’.

Jag ber Dr. Freud om en diagnos och lämnar fram en tjock dossier med några av Rottingmajorens många kontroversiella uttalanden som underlag.

‘Det slår mig’, säger Dr Freud efter en snabb genomläsning, ‘att Rottingmajoren är en rätt kort och spenslig man som har sökt sig till det militära i ett försök att skaffa sig den status och pondus som han inte har kunnat få på annat sätt.

 

[tags]Jan Björklund, Sigmund Freud, Wien, psykologi, psykoanalys[/tags]

0 thoughts on “Dr. Freud psykoanalyserar Rottingmajoren

  1. Lennart

    Bengt: När vi var i Köpenhamn för några år sedan så berättade jag för mina barn om att nu skulle dom få äta äkta smörrebröd och det enda vi kunde hitta på Ströget var pizza och kebabrestauranger, det är ledasmt.

    Jo kommer jag till Wien någon gång så lovar jag att höra av mig. Vi kanske kan äta litet Sashimi, Onigiri eller Yakizakana i Grinzing.

  2. Bengt O.

    Varför hörde du inte av dig när du var i grannskapet? Jag hade tagit dig till Heuriger Steinschaden om hörnet och efter ett par viertlar Prälaten hade du nog botats från din Björklundofobi.

    F.ö. undrar jag var i Grinzing du kunnat avnjuta denna exkvisita meny? Jag har just konstaterat att det inte finns en anständig restaurang kvar i Grinzing (och ingen äkta Heuriger) – marknadskrafterna har tagit död på allt utom ett antal massbespisningslokaler för tyska bussturister. F.ö. är det bara lyxbostäder och japanska ätställen. Här i Heiligenstadt håller vi ut fortfarande men det är nog bara en tidsfråga.