Politik

Surdegsbröd från San Francisco

Den som inte har ätit surdegsbröd från San Francisco har ingen aning om vad livet har att erbjuda. Jag är ledsen men sex med Linda Skugge eller sänkt marginalskatt går inte ens att jämföra med äkta surdegsbröd. Ja det skulle möjligen vara att vattenplanka (water board) rottingmajoren Jan Björklund då.Klicka på bilden

Surdegsbrödet har sina anor från den stora guldruschen uppe i Sierra Nevadabergen strax öster om Sacramento här i Kaliforninen 1848-49. Guldgrävarna bakade bröd med vildjäst som de tydligen hittade uppe i bergen och resultatet blev det som idag är San Francisco sourdough bread som turister bl.a. kan köpa nere vid Fisherman’s Warf.

Men man kan baka sitt eget San Francisco sourdough bread, även i Sverige. Jag vet att det kommer att chocka norrlänningar som är beredda att dö för sitt knäckebröd, men vi lever inte för inte i en nyliberal värld där den starke vinner och surdegsbröd slår knäckebrödet varenda gång.

Så här gör man: Man måste tyvärr börja med att köpa en s.k. starter kit men de är inte dyra och en aldrig så liten flirt med Linda Skugge skulle kosta dig flera hundra gånger mer i vilket fall.

Sen är det bara att följa receptet, som t.ex. det på den här länken.

Det finns säkert surdegsbröd att köpa i Sverige också och om någon skulle ha något tips så säg gärna till. Men den verklige entusiasten – brödfanatikenrn om ni så vill – bakar givetvis sitt eget surdegsbröd, som hon sedan äter med en smula fransk brie-ost och kaliforniskt vin.

 

[tags] USA, Sourdough bread, surdegsbröd, Mat i Kalifornien, Kalifornien; San Francisco [/tags]

0 thoughts on “Surdegsbröd från San Francisco

 1. Lennart

  Jinge: Jo från Uppsala, och faktiskt, familjen har prövat på surströming ute på en balkong i Sandviken, det var en synnerligen traumatisk upplevelse för dom. Grannarna klagade över lukten och några år senare ramlade hela balkongen ner.

 2. Jinge

  Lennart! Du är väl från Uppsala? Ni norrlänningar brukar ju käka surströmming, har du bjudit dina barn och hustrun på den delikatessen någon gång?

 3. Petra L

  Jag har hört talas om en metod (av min mamma?) som jag tror användes förr… När man har bakat ett vanligt bröd med jäst så tar man degbunken med lite degrester i och ställer den uppochner på gräsmattan, jag vet inte hur länge… Då lär man få den kultur som behövs för att baka surdegsbröd härnäst (diska inte bort den ;-)… Men jag har inte prövat…

  Annars vet jag att skadad fallfrukt innehåller vildjäst – så det kunde kanske också vara en form av “starter kit”…