Politik

Barcelona och modernismen

Salvador Dali. The Accommodations of Desire, 1929

Det finns vissa städer som har spelat en stor roll som sin tids förnyare. Fin de siècle Wien är en sån stad och Barcelona en annan.

Jag har själv haft turen att tillbringa tre dar i Barcelona och blev enormt imponerad av staden. Jag bodde på ett mycket flott hotell utefter La Rambla och tyckte att Barcelona på något sätt liknade San Francisco. Fast Barcelonas boulevarder var ännu mer grandiosa än San Franciscos Embarcadero.

Clevends konstmuseum i det nyligen befriade Ohio (som fick en demokratisk majoritet i kongressvalet i november) har en utställning som handlar just om Barcelona och modernismen eller ‘moderniteten’ som man säger.

Med målningar av Picasso, Miro och Dali är det här en utställning som man helt enkelt måste se. Cleveland däremot är definitivt inte en intressant stad. När jag först kom till USA för många år sedan så bodde jag hos min flickvän i Akron i Ohio, och åkte in till Cleveland ett par gånger. Konstmuséet var fint, men resten av staden var – ja en stad som USA och världen hade glömt bort.

Men Barcelona är fortfarande en av Europas finaste städer och den här utställningen hjälper oss förstå den kulturella förnyelse som sprang upp i Barcelona under de tre första decennierna av 1900-talet.

Och Dali är en av mina absoluta favoritmålare

 

[tags] USA, Barcelona, Cleveland Museum of Art, Barcelona & Modernity, Akron, Cleveland, Ohio, Konstmuseer i USA, Salvador Dali, Picasso, Gaspar Homar,Joan Miró [/tags]