Politik

Rottingmajorens vardag: bullfest hela dan

Det är snart Jul och vi sitter tre trappor upp i Utbildningsdepartementets fina ekpanelerade mötesrum i Stockholm och pratar, rottingmajoren och jag. De gamla fina Carl Malmstens- möblerna från Ibrahim Baylans tid är överhängda med grågröna camouflagenät, de stora funkisfönstren täckta med mörkt skottsäkert glas. I ett hörn står en gammal armésabel och en gigantisk uppstoppad kavallerihäst med sadel på vilken det sitter en stor gulnad lapp: “Armémuseum 1932”. Hur sjutton fick dom in den i rummet?

På väggen hänger mörka inramade porträtt av tidigare skolministrar. Alla de socialdemokratiska ministrarnas porträtt är övermålade med stora röda X.

På det stora konferensbordet ligger högar av beslagtagna mobiler och MP-3spelare och ett stort fat med gräddbakelser med ett stort handskrivet kort med texten “Till Fabror Rottingmajoren från eleverna i Eriksdalsskolan i Uppsala”.

‘Hur känns det’ frågar jag RM som han vill bli kallad, ’nu när du har fått chansen att omskapa den svenska skolan i tokliberal riktning?’

’Disciplin’ säger rottingmajoren och slår med sin finmaskig rotting mot det Julpyntade långbordet så att tomtar och julljus flyger iväg ner på golvet. ‘disciplin’ det är vad som gäller nu’. Jag kan inte annat än tror honom, och komplimenterar honom på hans nypressade paraduniform modell -78 och den stridshjälm och de kavalleristövlar som han bär med stil även om hjälmen är flera nummer för stor för honom. Det känns litet konstigt att sitta och prata med en stor stridshjälm från vilken det sticker fram en mun och en pipig röst och inte mycket mer.

 

[tags]Rottingmajoren, Svenska skolan, Skolan, Skolan i Sverige[/tags]

4 thoughts on “Rottingmajorens vardag: bullfest hela dan

 1. Lennart

  Johnny: Ett utmärkt namn, men varför just Banan? Då tror jag Grapefrukt låter coolare. Per 1 tyckte jag lät tufft och coolt på något sätt. Jag undrar om du inte kan komma att få problem på innebarerna kring Sturen med ett efternamn som ‘Banan’.

  Själv skulle jag inte ha nått emot att heta Ärtsoppa eller Spenat i efternamn, men nu är det för sent.

  Hur som helst, grattis det det nya namnet och Gott Nytt År!!!

 2. Per 1

  Lennart:

  Uppskattar din vackera, omfamnande och kärleksfulla kommentar som vittnar om ett icke reaktivt sinne utan ett fridfullt sådant som inte behöver försvara sig, det är vad jag kallar mänsklig frihet när den är som bäst. The Way Go!

Comments are closed.