Politik

Biograf Njuren rivs, ett stycke Stockholmshistoria i funkisstil går i graven

Just nu river historielösa och lågavlönade lettiska byggjobbare, sägs det, beväpnade med gamla sovjetiska pneumatiska borrar från 1940-talet i största hemlighet ut de sista gamla slitna sammetsfåtöljerna i den urgamla funkisbiografen Njuren på Maria Kyrkogränd på Söder i Stockholm för att ge plats åt ännu en lettisk salladsbar, som om vi inte redan hade nog av lettiska salladsbarer på Söder!

Fackliga demonstranter och hot från Svenska Biografmaskinisters Riksförbund att spela alla filmer i Sverige baklänges eller åtminstone upp och ner i en månad har inte hjälpt och nu hotar Sveriges nye Järnkansler Federley att köpa, som han säger, “varenda djäkla biograf i Sverige” och göra om dom till salladsbarer om inte demonstranterna ger upp.

Man skulle kunna skriva ett dussintal dussinromaner och en hel romansvit om alla de ekivoka personer som har (våld)gästat Biograf Njuren under åren.

1935 köptes biografen, byggd i funkisstil av Sven Markelius, eller av i alla fall av någon som liknade honom, av min ryska mormor, Lisa Bensin, född Елизавета Попова, Elisaveta Popova.

Lisa Bensin som kom till Sverige från Pskov via Finland med sin far den store ryska kleptomanen Boris Popov strax efter Första Världskriget på flykt undan Lenin och speciellt Krupskaja, som hade fattat ett nästan ungflickstycke tycke för min mormorsfar efter att hon hade fått vitamininjektioner av Leon Trotsky.

Strax efter sitt olyckliga giftermål med den enigmatiske, de flesta skulle säkert säga enfaldige, styckjunkaren Börje Bensin, köpte Lisa Bensin alltså den gamla nedslitna arbetarbiografen biograf Njuren som hon restaurerade och döpte om till Biograf Bensin och sedan drev fram till 1963 när hon plötsligt och helt oförhappandes dömdes till 13 års tukthus på Långholmen för majestätsbrott.

 

[tags] Lisa Bensin, Söder, Stockholm, Sagor, Min mormor, Biograf Bensin, Biograf Njuren[/tags]

Läs fler inlägg om Lisa Bensin

Titel Datum
Vem sjutton är Ð�оÑ�иÑ� Ð�кÑ�нин? 2006-10-02
Färöing och terrorist på japansk restaurang 2006-07-13
Den sanslösa Pelle Svanslösfejden i Uppsala. 2006-06-25
Inte en dag utan deg – Lisa Bensin är död 2006-05-22