Politik

Representanthuset röstar: USA ut ur Irak

Någr aav de amerikanska döda i Irakkriget

Efter över fyra års krig i Irak har det amerikanska representanthuset nu röstat 218-212 för att alla amerikanska militära operationer i Irak skall avslutas vid slutet av augusti 2008.

Även om omröstningen inte kommer att få någon effekt på kriget eller den amerikanska ockupationen, som säkert kommer att fortsätta i ytterligare ett decennium, så är det ännu en svår symbolisk motgång för George W. Bush.

Hillary Clinton som är demokraternas huvudkandidat i 2008 års presidentval har redan gjort det klart att hon kommer att fortsätta ockupationen och kriget, även om hon inte kommer att göra det i samma omfattning som George W. Bush.

Och Bush kommer att lägga in sitt veto mot den här omröstningen som alltså inte kommer att få något praktiskt resultat – utom att fungera som en varningssignal för presidenten att folkets tålamod håller på att tryta.

Jeff Zeleny och David Stout skriver i New York Timesom House Narrowly Backs Iraq Timetable

The bill received 218 votes in favor, the minimum needed for passage in the 435-seat chamber. There were 212 votes opposed. The Democratic leadership held the voting open for two additional minutes past the originally scheduled 15 to lock up the majority.

“Today, this new Congress took a new step to end the war in Iraq,” said Speaker Nancy Pelosi, a California Democrat. “The American people, their voices, have been heard.”

Democratic leaders predicted beforehand that the outcome would be very close. Ms. Pelosi called the legislation, which took the form of an emergency spending bill, “a giant step to end the war and responsibly redeploy our troops out of Iraq” and concentrate on Afghanistan, “where the war on terrorism is.”

President Bush angrily denounced the bill, accusing Democrats of engaging in “an act of political theater” by passing a measure that would undermine American progress in Iraq. “I will veto it if it comes to my desk,” he said. “It is clear that my veto would be sustained.” A two-thirds vote of each house of Congress is required to override a presidential veto.

A few hours before the vote, Ms. Pelosi summoned Democrats to a closed-door meeting in the Capitol basement, hoping to impress them one more time with the importance of the proposed legislation, the Democrats’ boldest step yet to try to end the war.

“It’s historic,” Ms. Pelosi said in a brief interview, “for our party and our country.”

Jag tror själv att den amerikanska närvaron i Irak kommer att bli lika lång som den i Japan och Tyskland, alltså minst 60 år. För även om demokraterna röstar för att de amerikanska militära operationerna skall upphöra så är det ett mycket långt steg därifrån till en regelrätt amerikansk reträtt.

Men den längsta resan börjar med ett enda steg som Konfucius sade och Representantshuset har nu taget detta första lilla steg för fred i Irak

 

[tags] Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, Nancy Pelosi, Irak, Mellanöstern[/tags]

Läs fler inlägg om Demokraterna

Titel Datum
Konstitutionell kris allt närmare i USA 2007-03-20
Bush får problem i Washington. USA:s justitieminister till historiens skräphög? 2007-03-19
Hillary Clinton, USA:s Golda Meir, går över på Bushs sida i Irak. 2007-03-16
John McCain på fallrepet, republikanerna får problem. 2007-03-09
General Odiernos hemliga Irakmemorandum: Kriget fortsätter 2007-03-07
Är vänstern död? 2007-03-06
Det svenska pensionssystemet uppmärksammas i USA 2007-03-05
Är Condoleezza Rice USA:s genom tidernas sämsta utrikesminister? 2007-02-25
George Bushs försök att avskaffa rättssäkerheten i USA 2007-02-21
Representanthuset historiska resolution mot fortsatt krig i Irak 2007-02-16