Politik

Fräcka matbloggare irriterar restaurangägare i Kalifornien

Restaurang på Pier 39 i San Francisco

Under många decennier kunde en matkritiker från en stor tidning som New York Times eller San Francisco Chronicle lyfta en restaurang till skyarna, eller krossa en ung restaurangägares förhoppningar om framgång och rikedom.

De flesta restaurangägare ser idag tillbaks till den gyllene tiden med tårögd nostalgi,för idag vimlar USA av självutnämnda matbloggare som inte drar sig för att skriva förödande inlägg om en ny restaurang som inte snabbt nog serverar portioner som är stora nog, recensioner som sedan sprids över Internet på några sekunder.

Stacy Finz och Justin Berton skriver i San Francisco Chronicle om fräcka matbloggareFood bloggers dish up plates of spicy criticism. Formerly formal discipline of reviewing becomes a free-for-all for online amateurs:

Just days after opening Senses, his San Francisco bistro, Teo Kridech clicked onto the World Wide Web only to find that his dream business was considered an overnight flop.

“Senses is like a botched face lift covered with layers of poorly applied cheap make-up on a hot humid day in Biloxi, Miss.,” one poster wrote on the Web site Yelp.

“The food is crap,” yelped another.

They mocked the “cheap porcelain plates,” they ripped the “little butter dish from Ikea,” and they derided the decor and staff.

The posts “nearly killed my business,” said Kridech, a native of France who has worked in the food industry for 25 years and spent $150,000 revamping the Senses space. “Everyone has become a food critic. They think they’re real big shots. They probably can’t even make scrambled eggs.

“My wife and children eat here every day,” he continued. “Do you think I would serve them disgusting food?”

If you think restaurant critics from mainstream newspapers, television and magazines are tough on the food industry, you haven’t spent much time in cyberspace. Online message boards, gossip columns, city restaurant guides and food blogs are proliferating and having a profound influence on where consumers spend their eating dollars. The once-genteel discipline of restaurant reviewing has turned into a free-for-all, celebrated by some as a new-world democracy but seen by others as populist tyranny.

Many restaurateurs say these amateur critics don’t even give them time to press the wrinkles out of their table linens before posting negative write-ups. They long for the days when they had to contend only with mainstream critics, who generally wait at least 30 days before reviewing a restaurant so chefs and staff could work out the glitches.

But, bloggers believe they are doing a public service. Eating out is costly, they say, so why shouldn’t buyers be forewarned before plunking down good money?

Matbloggar som Becks & Posh och spelar en allt större roll för de matsugna i Kalifornien och det råder inget tvivel om att bloggosfären växer och fördjupas här i USA.

De mest framgångsrika bloggarna är just de nischade bloggarna som kan bygga upp en följe bland säg San Franciscos restaurangbesökare. Här tror jag att Sverige ha hakat på efterkälken. Få i Sverige verkar intresserade av att skriva lokalbloggar som man gärna gör här i USA.

Men det är inte konstigt att det finns bloggare som vill skriva om restauranger i San Francisco. San Francisco är bara världens vackraste stad, det är också en av världens mest spännande restaurangstäder med allt från italiensk, fransk, kinesisk, japansk och till och med, har jag för mig, en svensk restaurang.

[tags] Bloggar, Bloggosfären, Blogs, Webbkrönikor, Webben, Bloggar i USA, Matbloggar, Restaurangbloggar [/tags]

Läs fler inlägg om Bloggar

Titel Datum
Kommer Twitter, en ny Bloggchatter-sajt – att förändra bloggosfären? 2007-03-24
En superb och mycket elak mashup om Hillary Clinton sveper Webben i USA 2007-03-21
Den Kristna Högern bygger sin egen Webb i USA. 2007-03-20
Göra Perssons videokamera, börjar han blogga som Bildt nu? 2007-03-19
Ett programmeringstips som kan rädda din karriär 2007-03-18
Idyllisk söndagsmorgon vid en hästransch i bergen ovanför Silicon Valley 2007-03-18
Hur kommer min nya digitala videokamera att se ut? 2007-03-18
Lössens DNA visar när människan började bära kläder 2007-03-16
Blir världen fredligare, den militanta Kristna Högern i kris i USA 2007-03-16
Ekorrn satt i granen… 2007-03-16