Politik

Republikaner backar bland väljarna. Världen blir säkrare och fredligare

De senaste tolv åren har varit det republikanska partiers storhetstid. Grunden för dagens ideologiskt extrema högerparti togs redan år 1964 av Barry Goldwater och en liten grupp extrema högerfanatiker kring honom och det tidigare liberala republikanska partiet, Lincons parti, partiet som befriade USA:s afro-amerikaner från slaveriet, förvandlades år för år till dagens kristna jihadparti.

Men väljarna har äntligen fått nog och pendeln svänger nu allt klarare bort från politisk och religiös extremism till en mer moderat, i den urspungliga meningen av den termen, politik.

Resultatet är inte bara att republikanerna har förlorat sin majoritet i både senaten och representanthuset, de håller nu på att förlora bland de registrerade väljarna.

Janet Hook skriver i Los Angeles Times om hur republikanerna backar bland väljarna:
Fewer pledge allegiance to the GOP. A poll says 35% of those surveyed identify with Republicans. Public attitudes seem to be drifting toward Democrats’ values.

Public allegiance to the Republican Party has plunged during George W. Bush’s presidency, as attitudes have edged away from some of the conservative values that fueled GOP political victories, a major survey has found.

The survey, by the nonpartisan Pew Research Center for the People & the Press, found a “dramatic shift” in political party identification since 2002, when Republicans and Democrats were at rough parity. Now, 50% of those surveyed identified with or leaned toward Democrats, whereas 35% aligned with Republicans.

What’s more, the survey found, public attitudes are drifting toward Democrats’ values: Support for government aid to the disadvantaged has grown since the mid-1990s, skepticism about the use of military force has increased and support for traditional family values has decreased.

The findings suggest that the challenges for the GOP reach beyond the unpopularity of the war in Iraq and Bush.

“Iraq has played a large part; the pushback on the Republican Party has to do with Bush, but there are other things going on here that Republicans will have to contend with,” said Andrew Kohut, director of the Pew center. “There is a difference in the landscape.”

Det här är egentligen inte så konstigt.Inget parti kan behålla sin majoritet i all evighet, pendeln svänger precis som i Sverige. Och efter Irakkriget, kriget mot de fattiga och USA:s minoriteter och alla de republikanska skandalerna så är det inte konstigt att en klar majoritet av folket nu har fått nog.

Republikanerna är idag så extrema och fokuserade på att till varje pris återta makten att det gäller för demokraterna att inte schabbla bort sitt överläge. Men demokrater som Nancy Pelosi, Charles Schumer och Rahm Emanuel har visat att de inte längre är rädda för George Bush och hans stortrupper utan t.o.m. vågar gå i strid mot Irakkriget.

Vinden har vänt här i USA och det betyder att världen kommer att bli säkrare och fredligare.

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, George Bush, Det Röda USA[/tags]

Läs fler inlägg om Republikanerna

Titel Datum
Den kristna vänstern hjälper USA:s mest utsatta: de illegala invandrarna. 2007-03-25
Alberto Gonzales på fallrepet. Ännu en skandal för George Bush. 2007-03-25
Representanthuset röstar: USA ut ur Irak 2007-03-23
Bush får problem i Washington. USA:s justitieminister till historiens skräphög? 2007-03-19
Kvinnornas och legosoldaternas krig i Irak. 2007-03-17
Hillary Clinton, USA:s Golda Meir, går över på Bushs sida i Irak. 2007-03-16
Sverige alltmer i otakt med USA. Den amerikanska högern vid vägs ände. 2007-03-16
Blir världen fredligare, den militanta Kristna Högern i kris i USA 2007-03-16
Ökat våld i USA bryter en lång nedåtgående trend. 2007-03-15
Skandalerna avlöser varandra i George Bushs USA 2007-03-12