Politik

Vad amerikanerna verkligen tänker på: Nyliberalism? Gud? Irak? Paris Hilton? George Bush? Tänk igen.

De som har varit med om middagssnacket vid High Table på Oxford eller Campridge brukar säga att det inte alls är så intellektuellt eller stimulerande som man hade trott. Med tanke på alla forskare och tänkare som deltar skulle man vänta sig djupa diskussioner om de senaste vetenskapliga rönen, de senaste måste-läsa böckerna, den senaste avant garde konsten, mm, med så är alltså inte fallet.

New York Times, USA:s mest intellektuella dagstidning har offentliggjort de sökord som deras läsare mest letar efter, och listan är intressant:

1. sex
2. immigration
3. china
4. google
5. india
6. sopranos
7. college
8. health
9. gay
10. iraq

Om vi bortser från sex så är det slående hur immigrationsfrågan och globaliseringen (Kina, Indien) dominerar sökandet. Men högskola och hälsa är också viktigt.

USA:s roll i världen håller på att förändras. Miljoner amerikaner har sett sina jobb förvsinna till Kina och Indien, och alltfler amerikaner tror att man kan hålla världen på avstånd genom att bygga en gigantisk mur mot Mexiko och hålla ute alla immigranter.

Men som Baskervilles hund så är den här listan också intressant för vad den inte innehåller. Irak ligger långt ner och varken Gud eller Jesus finns med på listan.

Hur skulle en motsvarande lista se ut i Sydstaterna, i Sverige, i Kina, Indien?

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, George Bush[/tags]

Läs fler inlägg om USA

2007-06-16 Fler amerikanska män stannar hemma med barnen. Fars dag mindre macho i USA? Men byter pappa verkligen blöjor?
2007-06-16 Iraq is back! Irakkriget dominerar återigen de amerikanska söndagsintervjuerna
2007-06-16 Min kolibri och andras. Från det mycket stora till det mycket lilla i Kalifornien
2007-06-16 Bröllop i USA del två: Bröllopsklänningar från Target för under $160 skakar om i modevärlden
2007-06-16 En morgonprommenad i Cupertino i mitten av juni. Fontana’s, Italien, San Franciscos Lilla Italien
 

2 thoughts on “Vad amerikanerna verkligen tänker på: Nyliberalism? Gud? Irak? Paris Hilton? George Bush? Tänk igen.

 1. Bossebus

  Jag ger fan i vad amerikanen tänker på!

  Mitt alias är Bossebus här och inte Knukkon som jag skrivit ett par ggr.

  Men knukkon kommer från kylänoitaukkon som betyder manlig häxa eftersom jag numera är gift med Byhäxan. 😉

  Bara som ett förtydligande.

  I övrigt försvinner jobben till kina även här. (Utom vårdjobben för där vill man importera billiga tjejer,svårt att vårda via nätet)

  Och sen då?

  Månen?

 2. Amicus

  Well, att man inte gärna läser om Iraq är kanske inte så konstigt, eftersom ett flertal amerikanska familjer förlorat unga söner i just Irak, en stor del är också så trötta på rapporteringen om kriget i Irak och kör strutsmentaliten istället för att agera.
  Sveriges lista skulle dock förmodligen bli än mer ointressant, eftersom landet lagom mer är intresserade av vad grannen tjänar eller vem som andersson varit otrogen med, alternativt varför Carooooooola inte fick vara med varje år på Allsong på Skansen. Svensk nyhetsrapportering är dessutom inte alltför sällan oerhört vinklad och selektiv. Vill man få en nyanserad bild av hur dagen ser ut i världen bör man se till att höra nyheter från dels Svensk press, men även brittisk samt de stora kanalerna CNN, Fox News, BBC World och Sky News. Men med tanke på att nästan alla under 30 inte läser de något mer intellektuella dagstidningarna, utan i princip endast får sitt nyhetsupptag från Aftonbladet. Ja då kan man ju förstå att Sverige är en tappad nation.

Comments are closed.