Politik

Hur många vänner har du, nej inte på Facebook utan på riktigt, i levande livet?

Jag har lekt litet med den amerikanska communitysajten Facebook som blir allt populärare och om vilken bl.a. bloggaren Jeff Pulver har skrivit en uppmärksammad artikel där han jämför Facebook med den äldre LinkeIn (en communitysajt för affärsfolk) Confessions of a LinkedIn Dropout. Blogger Jeff Pulver quit the professional network in favor of Facebook and urged his friends to do the same. Here’s why he’s not looking back.

Within hours of my posting, several high-tech bloggers took note of the move and started their own LinkedIn vs. Facebook discussions, many asking whether Facebook, a site that began as a social network for college kids, could replicate LinkedIn, a network aimed at helping professionals forge and maintain business connections. Hundreds of my contacts who did not have a Facebook account as recently as March were swarming Facebook by mid-July. Everywhere there were “Facebook for Business” blog posts, and the network, it seemed, had suddenly recaptured the attention of key executives across the media, entertainment, communications, and Internet fields.

Facebook already was recognized as a growing and disruptive social site for young people, but it was starting to be seen as a viable force for business. We are in the midst of a coming of age for Facebook, and I have embraced the network fully.

 

[tags] Bloggar, Bloggosfären, Blogs, Webbkrönikor, Webben, Bloggar i USA, communitysajter [/tags]

Läs fler inlägg om Community

2007-08-05 IT-miljonärerna i Silicon Valley. Inte så rika och lyckliga som du kanske tror.
2007-07-30 Chocksiffror om den gigantiska flykting- och ekonomiska katastrofen i Irak. Läget allt allvarligare. Har USA helt förlorat kontrollen?
2007-07-29 Bloggarkonventet i Chicago, de amerkianska nätrötterna lever
2007-07-22 Silicon Valleys hetaste startupföretag. Vad är nytt, var är hett, vad är verkligt, vad är hype?
2007-07-22 Talibanmissionärer till Sverige? Det dolda religionskriget i Mellanöstern och Centralasien.
2007-07-17 Hur mycket tjänar toppbloggarna i USA? Här svaret, men vill vi verkligen skriva om kändisar?

0 thoughts on “Hur många vänner har du, nej inte på Facebook utan på riktigt, i levande livet?

 1. sandbuzz

  “Problemet som jag ville belysa med det här inlägget är att Internet och automatiken är på både gott och ont. Teknologin är värdeneutral. Den kan användas till gott och ont och dumt. Jag tror att vi som sysslar med teknologi inte alltid är lika kritiska som vi borde vara.”

  Jo, det kan jag instämma i. Jag är old fashion, gillar personlig service, men mycket intresserad i technology, det är ju mitt yrke (aerospace and defense), eller var tills 2002…

  USA har en militär technology som världen inte har skådat än…Jobbade för EG&G Inc. i 12 år…

 2. sandbuzz

  Lennart, i in-checking processen ingår checka in bagage och sig själv, pass kontroll för overseas, gå genom security controll med x-ray, tömma alla fickor och lägga nycklar, knivar i en ask, och sen boarding…Menar du ni gör det medelst en dator utan mänsklig inblandning! Eller?

 3. Lennart

  Sandbuzz: Jag kan garantera dig att det är så som jag flyger här. Problemet som jag ville belysa med det här inlägget är att Internet och automatiken är på både gott och ont. Teknologin är värdeneutral. Den kan användas till gott och ont och dumt.

  Jag tror att vi som sysslar med teknologi inte alltid är lika kritiska som vi borde vara.

 4. sandbuzz

  “Vi checkar in på planet på en dator utan att prata med en enda människa.”

  Inte här inte! Jag har svårt att tro att Homeland Security tillåter detta.

  “Moltysta köper vi böcker på Amazon utan ens se skuggan av en bokhandlare,”

  Knappast, har aldrig köpt en bok på Amazon, går till Chapters Bookstore och browse efter böcker. Jag gillar den personliga kontakten och gläds över att kassörskan lägger boken i en kasse. Ingen moltystnad här…

  “vi handlar i affärer med helautomatiska kassor,”

  Aldrig, handlar endast på livsmedelaffärer som har personlig kassörska som varligt lägger alla mina varor i kassar och tackar mig personligen med ett leende, så jag kan tacka henne också, och flörta om hon är attraktiv…

  “checkar ut och in böcker på bibblan per maskin.”

  Nope, jag får personlig hjälp med det också. Vi har en “knockout” på det lokala biblioteket…Det är med hjärtklappning jag checkar ut och in mina böcker…

  Canada måste vara backwards, men jag gillar det…

  “Och nu har Kristina Axén Olin bara för att jävlas t.o.m. dragit in turistguiderna och ersatt dom med datorer.”

  Bitch! 🙂

  “På gatorna går vi i vår egen värld med iPoddarna i öronen. Jag är övertygad om att det är därför som så många amerikaner går i kyrkan, det är den enda platsen där de kan hitta livs levande, om än skvatt galna, medmänniskor.”

  Vi måste skylla allt elände på IT-gubbarna. Stäng ner Internet så skvatt galna ateister måste besöka kyrkan…

 5. Lennart

  Johan: Tack för bra kommentar! Men jag tror faktiskt inte att sajten är inriktad på att kommunicera med människor man redan känner.

  Varför i så fall ber dom en under ens profil om information om:
  Sex: Interested in: Men Women
  Relationship Status: to… with…
  Looking for: Friendship Dating A Relationship Random Play Whatever I can get

  Och varför i så fall är hela sajten uppbyggd på att man skall berätta så mycket om sig själv: sina intressen, sin favoritmusik, sin favorit TV, sina favoritfilmer, sina favoritböcker osv. Det är något som mina vänner redan känner till.

  Om idag är det ju busenkelt att hålla kontakt med vänner i Brasilien, Taiwan, Sverige, USA genom att helt enkelt ringa dom på Skype eller chatta med dom.

  Jag har litet svårt att få något riktigt grepp om Facebook om jag skall vara ärlig. Den är sluten och jag tycker inte om slutna sajter.

  Men du har sannerligen rätt i att vi lever i en intressant tidsålder.

 6. Johan Nyström

  Tanke: det låter ovanligt mycket “luddite” om det här inlägget, bloggen är ju normalt ganska teknikprogressiv?

  Tänkte påpeka att facebook skiljer sig från många andra sociala nätverkstjänster genom att de allra flesta använder siten främst för att kommunicera med människor de redan lärt känna i verkliga livet. Detta kan t o m vara en del av hemligheten med dess framgång. Det gör den användbar för att hålla kontakt med bekantskaper i andra städer/länder etcetera. Det finns säkert de som använder siten för att skapa nya kontakter, men jag skulle tro att de är i minoritet.

  För övrigt: din blogg är alltid intressant. Roligt (i den positiva bemärkelsen) med en Svensk som bloggar från Silicon Valley.

  En underlig utveckling verkligen, vi lever i mycket intressanta tider! Och tur är väl det.