Politik

Kan Microsoft, Google och Web 2.0-tekonolgin reformera den amerikanska – och svenska – sjukvården?

Sjukjournaler från medeltiden?

Det här hände för omkring tio år sedan. Min älste son hade börjat bygga sina egna datorer och hade bråttom och råkade trampa på det skarpa datorhöljet. Blodet sprutade och vi fick köra in till akuten på sjukhuset i Santa Clara.

Första frågan efter tre timmars väntan blev: “vika immunitetssprutor har han fått”? “Jamen kan ni inte kolla det på datorn” frågade jag. Nej det gick inte, eftersom den filial vi vanligtvis använde ligger i Mountain View och det här var Sant Clara, ett par mil norrut.

Jag råkar ha tre olika tandläkare, och de vägrar att dela med sig av de röntgenplåtar de tar stup i ett. Och om ni kära läsare skulle resa hit till Kalifornien på semester och skulle behöva uppsöka läkare så kommer de inte att kunna skicka efter er svenska sjukvårdsjournal ens om ni ber dom.

Den amerikanska sjukvårdsinformatiken befinner sig fortfarande på sten- eller i varje fall pappersåldern och endast 20% av alla amerikaner har sina sjukjournaler och medicinska dokument i elektroniskt format. Och de kan alltså ändå inte flyttas från det ena till det andra sjukhuset.

Nu försöker Microsoft och Google göra något åt det här problemet, två olika initiativ som kan komma att revolutionera inte bara den amerikanska utan även den svenska sjukvården.

Tänk om vi alla ägde våra sjukjournaler och har tillgång till dom lika enkelt som vi har tillgång till vår Yahoo eller Gmail, från vilken plats i världen som helst?

 

[tags]Sjukvård i USA, Elektroniska Sjukjournaler, Sjukvårdssystemet i USA, Datorer inom sjukvården, Amerikansk sjukvård[/tags]

Läs fler inlägg om SjukvÃ¥rd

2007-08-14 Kan Microsoft, Google och Web 2.0-rekonolgin reformera den amerikanska – och svenska – sjukvården?
2007-08-13 Medellivslängden minskar (relativt mot andra länder) i USA
2007-08-12 Nu ser alla ner på amerikanerna – som inte längre är längst i världen.
2007-08-12 Följ med till den vackra Sentinel Building i North Beach och Little Italy i San Francisco
2007-08-11 En större än Katrina: när katastrofen kommer till Kalifornien: Jordbävningar och Sacramento Delta
2007-08-09 Parad på Haight street i Haight Ashbury i San Francisco. Varför inte följa med till Golden Gate Park?

10 thoughts on “Kan Microsoft, Google och Web 2.0-tekonolgin reformera den amerikanska – och svenska – sjukvården?

 1. försäkringar

  Det kommer snart en lösning på detta. De gör det alltid när staten vinner på det. bara en tidsfråga. jag vet redan att itprojektet är på gång. kommer något av de större bolagen lyckas är det revolution. jag blev felaktigt “hanterad” pga detta. det gäller att det synkas också.

 2. Lennart

  Hans: Jag måste säga att det förvånar mig att Sverige som i alla fall har en enhetlig skattefinansierad sjukvård inte har lyckats lösa det här problemet. Helt förbluffande.

 3. Lennart

  Joakim: Precis, när Googles system väl blir verklighet, det skall rullas ut nästa år, så kommer det säkerligen att reklamfinansieras.

 4. Lennart

  Kurt: Bra fråga. Här är det så att man skickar in blanketter till försäkringsbolagen och det är dessa de sedan använder. Dvs de kommer inte åt sjukhusets data.

 5. Hans

  Inom Stockholms läns landsting förekommer ett flertal olika system för journalhantering, så även om man vill kan man inte skicka uppgifter emellan t ex vårdcentral och sjukhus. Standard saknas.

 6. Joakim

  Du har rätt, Kurt. Säkerhet, som Lennart skriver om, är bara en sida av saken, där man skyddar från åtkomst av ickebehöriga. Men det säger inget om att de behöriga, alltså bolagen själva, använder datan för att tjäna eller spara lite mer pengar. Det var väl bara ett tag sen det blev ett himla liv när det visade sig att försäkringsbolag antingen inte accepterade eller tog högre premier för barnförsäkringar om det fanns indicier på sjukdom i barnavårdscentralens journaler, indicier som kanske inte ens hade med saken att göra. Var kommer härnäst? Riktad reklam med de senaste undermedlen mot kraftigt överviktiga, lite annonser för kinesiska naturmedel till cancersjuka, eller varför inte 20% rabatt på kista för de som just fått tre månader kvar att leva. Ja, jag är cynisk, men verkligheten överträffar ofta dikten.

 7. Kurt

  Förmodligen har försäkringsbolagen inga problem att komma år journalerna, vare sig sjukvården är privat (då kan de förmodligen köpas) eller offentlig.

 8. Janne Norberg

  Intressant ! Fungerar lika illa här i gamla Svedala. Det märks tydligt nu i Gävleborg efter att man organiserat om sjukhusen och specialiserat vart och ett av dem. Ett exempel: En äldre dam råkade ut för en mindre stroke i april. Återhämade sig efter den och kom hem med viss hjälp av hemtjänsten. Fick under juli problem med magen som visade sig vara en godartad tumör. Får tid för operation av denna ochläggs in på det sjukhus som är anvisat att ta hand om dylika åkommor.

  När hon kom in frågade läkaren efter hennes journal efterson han vill veta hennes status efter stroken och en tidigare hjärtinfarkt. Eftersom det var ett annat sjukhus och journalen från sjukhus ett inte var med och inte kunde beställas hur som helst fick damen vända och åka hem igen.

  Digitalisering av journaler har man pratat om i åratal men den s.k. personliga integriteten sätter effektivt käppar i det berömda hjulet.

  Va f-n. (f`låt uttrycket) Myndigheterna vet mer om dig än vad du själv normalt gör så vad tusan har det för betydelse om sjukjournalerna hamnar i datorer och är enkelt tillgängliga vid olika sjukhus. Det skulle effektivisera sjukvården i stor grad.

Comments are closed.