Politik

Se världen genom dess data med det fantastiska Web 2.0-verktyget Swivel

En bild är värd tusen ord sägs det men trots det är det förvånande att vi inte i större utsträckning använder moderna grafik- och statistikverktyg för att beskriva värden runt om oss. Speciellt eftersom Webben ju gör det enastående enkelt.


Klicka på bilden

Prisoners/100' by Country

Det är just vad Web 2.0.-sajten Swivel gör och jag måste säga att när jag såg den för första gången så blev jag mäkta imponerad. Den här produkten kan komma att helt revolutionera hur vi ser på världen runt om oss.

Det är en sak att skriva om de brutala fängelserna i USA, det är en helt annan sak att titta på statistiken härovan och ställa sig frågan, varför har världens enda supermakt så stora problem med brottsligheten? Varför försöker man inte lösa vad som trots allt är ett problem som andra länder har bra mycket bättre koll på?

Statistik i grafisk format har en enastående genomslagskraft och Swivel gör den enkelt att lägga ut statistik på webben. Kolla sajten, den är unik och mycket innovativ.

 

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Datafäretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Swivel, Data på Webben, Web 2.0 [/tags]

Läs fler inlägg om Web 2.0

2007-08-14 Kan Microsoft, Google och Web 2.0-tekonolgin reformera den amerikanska – och svenska – sjukvården?
2007-07-26 Den nya amerikanska folkliga revolutionen – i kartografi. En folkrörelse med taggade kartor och Web 2.0 förändrar världen
2007-07-24 Spännande utveckling med blåvita produkter inom Web 2.0 teknologin och gör oss alla till Webbentreprenörer
2007-07-01 Den semantiska webben allt närmare. HTML, Web 2.0 och nu the Semantic Web. Hur kommer framtidens webb att se ut?
2007-06-18 En ny svensk IT-guldålder på väg. Bredband, fildelning, Web 2.0, ett relativt egalitärt samhälle. Framtiden är vår
2007-06-07 Med Web 2.0 och den amerikanska gräsrotsandan blir vi alla entreprenörer. Även du och jag.

0 thoughts on “Se världen genom dess data med det fantastiska Web 2.0-verktyget Swivel

 1. Lennart

  Hans: Givetvis, man kan fuska hur mycket som helst med statistik som bekant. Men det här är ett gigantiskt steg framåt, att vi nu börjar få tillgång till avancerade statistikprogram på webben.

  Och som allt annat på webben är det här bara det första lilla steget.

 2. Hans

  När det gäller det aktuella diagrammet du visar, över antal fängslade personer relativt folkmängden, så kan man inte veta något om orsaken. Antag att USAs polis och rättsväsende är effektiva och tar fast större andel av brottslingarna än i andra länder. Eller att fängelsstraffen är längre. Eller att fler förseelser räkns som brott. Då speglar inte diagrammet den relativa brottsligheten mellan olika länder.

 3. Hans

  Diagram kan vara utmärkt för att man snabbt skall få en uppfattning om något. Men det förutsätter att man använder rätt sorts diagram. Något som är alltför vanligt är att man bara visar en bit av diagrammet, så att det ser ut som om ändringar och skillnader är jättestora, när dom egentligen bara är små krusningar. Alltså när x eller y-axeln inte kommit med på sin rätta plats. Då är diagrammet vilseledande istället för upplysande. Det finns många andra sätt att fuska bort och vilseleda med diagram också.