Politik

Facebook är dagens mobiltelefon. Nätverk mot pyramider

Är Facebook viktigt eller bara en stor hajp? Här är svaret:

Året är 1976 och en kompis till mig befinner sig på en hobbydatorutställning i Atlantic City i New Jersey. Vid ett bort sitter två unga killar från Kalifornien som har byggt sin egen hobbydator. Dom frågar min kompis om han vill investera i det företag de tänker starta. Min kompis har fem tusen dollar som han gärna vill investera men han tänker neeej, inte i en hobbydator. Så han tackar nej.

Killarna heter Steve Jobs och Steve Wozniak och det företag de startar ett år senare är Apple.

Vissa IT-trender är viktiga, andra är bara hajp och helt oviktiga. Facebook är INTE hajp, eller kanske det är riktigare att säga att den är viktig just för att den omges med så mycket hajp.

När våra far och morföräldrar jobbade på sågen eller i gruvan eller på kontoret så hade de oftast ett jobb för livet. De hade vännerna på jobbet när de var på jobbet så tillhörde de helt och håller företaget tills de gick hem på kvällen.

Idag har ingen av oss ett jobb för livet och för att överleva så måste vi bygga upp våra egna nätverk och Facebook är ett bra verktyg för den som vill skapa ett personliga nätverk.

 

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Facebook [/tags]

Läs fler inlägg om Facebook

2007-08-20 Facebook en av Sveriges populäraste websajter. Hur kommer Sverige att förändras?
2007-08-18 Inkomstskillnader mellan folkgrupperna i USA
2007-08-18 Bloggofiler, bloggofober och den bluddriga bloggosfären
2007-08-16 Skypes svåra krasch orsakar besvär över hela världen
2007-08-16 USA brottas med CIA och dess framtida roll: Tim Weiners bestsäljare Legacy of Ashes
2007-08-16 Facebook som USA:s och världens sociala platform. Vårt nya sätt att umgås. Vad betyder det för dig?

0 thoughts on “Facebook är dagens mobiltelefon. Nätverk mot pyramider

  1. Lennart

    Björn: Du har helt rätt, och jag erkänner att jag kan anklagas för halvhysterisk flummighet. Men jag tror ändå att det är något på gång, vet kanske inte bara precis hur jag skall formulera det. Pyramiderna finns kvar men de är betydligt mer sårbara än tidigare.

  2. Björn Nilsson

    Äh, ursäkta en gamling … men har inte pyramiderna hållit på att rasa ganska länge nu? Redan 1986 stod Jan Carlzon från SAS upp på barrikaderna och ropade “riv pyramiderna!” (det var en bok som hette så). Och så rensade man bort horder av mellan- och lägre chefer från storföretagen.

    Nästa gång man rev var det IT- och dot.com-hysteri och “ny ekonomi” i slutet av 90-talet. Småpojkar med kepsen bak&fram och lite kunskaper i hemsidesnickrande skulle vara den nya meritokratin som kunde ge VD själv en näsknapp. Så sprack det. Jag har en känsla av att det som hänt är att pyramiderna fått en bredare och proletärare bas, medan toppen blivit smalare och oåtkomlig för plebejerna. För den som inte föds in i toppen blir det väl nästan som klättring på såpad stång att ta sig ditupp numera.