Politik

Hur Facebook kan göra dig till mångmiljonär. En ny affärsmodell växer fram.

Facebooks högkvarter i Palo Alto i Silicon Valley.

Det finns en synnerligen viktig men litet undangömd aspekt av Facebook som har bidragit till den gigantiska Facebook-tsunami som nu sveper jorden.

Facebook är, som jag har skrivit tidigare inte bara en produkt utan något mycket viktigare: en plattform med sitt eget programmerbara gränssnitt.

Det betyder att Facebook är litet som Windows eller Linux, alltså programmerare kan skriva sina egna produkter som dom sedan kan köra direkt i Facebook. Produktkoden exekveras utanför Facebook men användargränssnittet, dvs allt som ses av Facebookanvändarna, syns i Facebook.

Facebooks grundare den 23:e årige multimiljardären Mark Zuckerberg

Ok så vad är det för vits med det kanske någon skeptiker inlägger. Jo vitsen är först av allt att Facebooks gränssnitt ger programutvecklare en stege att stå på, de behöver inte skriva all kod själva, de kan utnyttja den kod som Facebook ställer till deras förfogande.

Och, mycket viktigt, Facebook tar inte betalt för att du kör dina egenhändigt ihopknåpade applikationer i Facebook. Så för dig, utvecklaren, är det här mycket fördelaktigt och helt gratis. Ett par tjejer som är bra på PHP-språket kan snabbt skriva ihop en applikation som sedan kan köras på Facebook.

Och nu till den riktigt viktiga poängen: eftersom Facebook har miljoner användare så har du chansen, om din applikation är bra, att din applikation sprids som en löpeld över Facebook.

 

[tags] Silicon Valley, IT, Datorer, Datavetenskap, Dataföretag, Hårdvara, Mjukvara, Programmering, Facebook [/tags]

Läs fler inlägg om Facebook

2007-08-21 Facebook är dagens mobiltelefon. Nätverk mot pyramider
2007-08-20 Facebook en av Sveriges populäraste websajter. Hur kommer Sverige att förändras?
2007-08-16 Facebook som USA:s och världens sociala platform. Vårt nya sätt att umgås. Vad betyder det för dig?
2007-08-14 Facebook hetare än någonsin i USA. Är du redan med?
2007-08-10 Facebook, den sociala websajten på allas läppar i USA. Vad kan du göra på Facebook? Är du redan med?
2007-08-06 Hur många vänner har du, nej inte på Facebook utan på riktigt, i levande livet?

0 thoughts on “Hur Facebook kan göra dig till mångmiljonär. En ny affärsmodell växer fram.

 1. Johnny

  Jag har inte förstått vad jag kan ha för nytta av Facebook. Vad är det för applikationer som facebook erbjuder som inte finns idag på windows undrar jag?

 2. Robban

  Det är automatiskt en “hajp” när det diskuteras om hur man kan bli miljonär när det inte existerar några Facebook-miljonärer. Lennart, du säger att det “ryktas” om att företag möjligen kommer att köpa kod som publiceras på Facebook. Jag tror nog mer på att företag istället kommer att investera sina pengar i att köpa ut information om de sociala nätverkens struktur. Läste Facebooks så kallade “Privacy Policy” häromdagen och såg detta:

  “Facebook may use information in your profile without identifying you as an individual to third parties. We do this for purposes such as aggregating how many people in a network like a band or movie and personalizing advertisements and promotions so that we can provide you Facebook. We believe this benefits you. […]” (http://www.facebook.com/policy.php)

  De säger inte vilka “third parties” är, och de använder terminologi som “such as” vilket betyder att de INTE begränsar försäljningen av information till ENBART “filmreklam” och “musikförlag”. “We believe this benefits you”. Hur fan vet dem det? Bara ett jävla antagande som de kommer att basera sig på vilket socialt nätverk du är medlem i. Informationen kommer att säljas till lobbyister och politiska PR-byråer och “damage control”-företag som kommer att använda informationen till sin klients fördel i t.ex lokala och nationella val, etc. De kommer att göra det mycket enklare för lobbyister, PR-företag och liknande att manipulera oss.

  Kalla mig för paranoid, men då refererar jag er till deras policyn. User Agreements, Terms of Service och Privacy Policyn är legala skrifter som helt enkelt berättar hur företaget relaterar sig till dig som kund. De vill sälja din information och de måste skriva att de ska göra det. Om de inte skriver det så kan du ju stämma dem. 🙂

 3. Lennart

  Magnus: Som programmerare vet jag att tusentals programmerare här i USA gör det. Tala gärna om precis vad det är som du inte tror på. Som det nu är har vi ingen aning.

 4. Bossebus

  Jo tack,gärna miljonär.

  Men som en sur guube så tror jag inte innan jag ser!

  Självklart pågår en massa inom IT-världen men det kanske finns andra värden att ta vara på.

  God mat kanske? Miljö?

  Bomba USA ut ur Irak?

  Själv har jag fiskat hela sommaren med nät,spö..ätit gott av egen fångst och lokala restaurangers kreationer.

  Men med dagens fortsatta rovdrift och utsläpp blir det nog inte sååå mycket ätlig fisk.