Politik

Kalifornisk vår med gigantisk mimosa, fast ingen mimosasallad

Mimosa

Den Kaliforniska våren är alldeles speciell. Kort men mycket intensiv och med blommor och växter från jordens alla hörn

Som mimosa som blommar utefter vägarna. Men det är inte småpotatis vi talar om. Eller minkromimosor. Mimosorna här blir enorma, tre-fyra meter höga eller ännu högre. Maffiga makromimosor med andra ord.

Min egen mimosa.

Det är intressant hur infernaliskt elaka människor kan vara. Jag är jämt ute och går i all den här grönskan och har gjort det i alla år. Sedan fick jag hösnuva en gång.

För första gången i mitt liv. Det var gräsligt, jag blev liggande i flera dagar. Hösnuvemedicinen gjorde bara saken värre.

 

Jaha sade min troféhustru som tydligen såg chansen att ge mig ett tjuvnyp när jag kunde försvara mig, “det är ett tecken på att du håller på att bli gammal. Äldre människor får hösnuva”. Jasså snörvlade jag, jag visste inte att du hade studerat till läkare”. Det vet alla sade hon. Ja inte jag i alla fall sade jag. Alla som vet något svarade hon.

Snällt sagt, men sen blev jag bra igen – ont krut förgås inte så lätt och jag har aldrig haft hösnuva sedan dess. Och det var för tio år sen.

Tyvärr har inte min fru haft det heller så jag har inte kunnat ge igen. Hon har inte ens haft snuva.

På den tiden blev jag också förkyld i en vecka vartenda år. Svårt förkyld. Sedan bytte jag jobb, och byggnad, och har inte varit förkyld sedan dess. Inte en dag. Det var byggnaden som var sjuk. Den hade svåra ventilationsproblem.

Men nu blommar alltså mimosan som kommer från sydamerika och som inte har något med mimosasallad att göra.

Om någon har en aning om varför mimosasallad heter mimosasallad och inte något annat så säg gärna till. Och jag jag lukta på den hur nära och länge jag vill. Utan risk.

När vi barn hade varit snälla, vilket sannerligen inte var speciellt ofta om man får tro min stränga mamma så slapp vi äta hennes hemska ärtsoppa och läskiga falukorvar och vi fick mimosasallad istället!

Whao, när vi kom hit till Kalifornien så trodde jag att vi kunde leva på mimosasallad dagarna i ända men den har tydligen ingenting med mimosan att göra. Den kommer inte ens från sydamerika.

Men eftersom det inte finns falukorv här i Kalifornien så klagar jag inte.

Men om någon mimosaexpert kan tala om varför mimosasallad heter mimosasallad och inte något helt annan så vore det kul.

Ni får t.o.m. skriva ett gästinlägg om mimosasallad om ni vill. Ja eller om mimosan. Om allt egentligen utom om falukorv. Där drar jag gränsen.

Läs fler inlägg om Plantor

2007-06-08 Torkan kommer till Kalifornien. Där ryker gräsmattan, tur att man har kaktusplantor framför huset

hem

[tags] Silicon Valley, Kalifornien, California, San Francisco, Cupertino, Sunnyvale, Palo Alto, mimosa[/tags]

4 thoughts on “Kalifornisk vår med gigantisk mimosa, fast ingen mimosasallad

  1. Mats Nilsson

    Mimosasalladen förefaller ha fått sitt namn av dekorationen av kokta äggulor. Senare har dessa ersatts av frukt och hela anrättningen påminner nu mer om fruktcocktail på burk i majonnäs.

  2. mimosa

    mimosasalladen har fått sitt namn från att det egentligen skall finnas små små bollar av kokt äggula som pressats genom en sil eller liknande, i salladen. bollarna liknar den gula mimosablomman.

  3. Janne

    Hur kan man klara sig utan falukorv ? Betänk så många människor den har mättat genom tiderna. Finns många fantastiska recept där falukorven ingår

Comments are closed.