Politik

Hillary Clintons Waterloo i Indiana och North Carolina. It's over Hillary!

Demokraternas presidentkanidat år 2008. Yes We Can!

Allteftersom chockvågorna från Obamas storseger i primärvalen i North Carolina och Indiana sjunker in (där Clinton ännu leder men med mindre än 2% med 92% av rösterna räknade) så börjar de amerikanska medierna nu inse att det här verkligen är slutet för Hillary och Bill.

 

Läs fler inlägg om Obama

2008-05-06 USA-valet: Obamas segertal i North Carolina
2008-05-06 USA-valet: David Axelrod om situationen för Obama just nu
2008-05-06 USA-valet: Obamas storseger i North Carolina slutet för Clinton?
2008-05-06 USA-valet: Intressant om hur Obama vann North Carolina
2008-05-06 USA-valet: Baskervilles hund och Obama i Indiana?
2008-05-06 USA-valet: Hur stor blir Obamas seger i North Carolina? Medias sofistikerade valanalys

[tags]2008 Election, 2008 Elections, Barack Obama,Barack Obama 2008, Barack Obama Hillary Clinton, Barack Obama Polls,Breaking Politics News, Clinton 2008, Hillary Clinton 2008, Hillary Clinton Polls, Independent Voters, Indiana Polls,Indiana Primary, Obama 2008, Obama Clinton, Obama Clinton 2008, Obama Indiana, Barack Obama 2008, White House[/tags]

0 thoughts on “Hillary Clintons Waterloo i Indiana och North Carolina. It's over Hillary!

 1. Mattias W

  Edit: Tycker ni inte att McCain har tillräckligt många dåliga åsikter som man kan attackera honom för i stället för att gå på hans ålder?

 2. Mattias W

  H2:

  Nej det kan han inte, det är emot lagen. Även om han kunde skulle han fortfarande inte ha det, W Bush är inte direkt omtyckt just nu.

  Lennart: Det är väldigt svårt att få allt rätt tjugofyra timmar om dygnet i flera år. George W Bush (som var 53 när han tillträdde) har också gjort många misstag och felsägningar, men det beror knappast på åldern.

  Och nej: Han har aldrig sagt att han vill bomba Iran.

 3. H2

  Bossebus, jag håller helt med dig. Mn tanke på McCains ålder så bör nog alla som vill rösta republikanskt i första hand bedömma vicepresidenten!
  En anna undring på min frågesportdag, kan McCain välja Bush som vice president? Skulle han då kunna bli president igen efter McCain’s eventuella frånfälle, eller finns det något i konstitutionen som hindrar det?

 4. Bossebus

  Bara en tanke:

  Om nu McCain blir president,vilket mycket väl kan hända.

  Då blir ju vicepresidentposten oerhört viktig!

  Vem finns där som kandidat?

 5. Lennart

  MattiasW: McCain är med största säkerhet varken mer eller mindre aktiv än andra människor i 70:årsåldern.

  Mentalt verkar han i det närmaste gaggig. Han säger fel stup i kvarten, kan inte hålla reda på Sunni och Shia, blandar ihop Iran och Irak, vräker ur sig saker som att USA bör stanna i Irak i 100 år, sedan 1000 sedan en miljon år, han vill bomba Iran.

  Det är inte en stabil människa helt enkelt.

  Presidentyrket kräver en mental och fysisk prestationsförmåga som få människor i den åldern besitter helt enkelt.

  Ronald Reagan är ett bra exempel. Han var oerhört lat och brukade tillbringa kvällarna med att titta på gamla filmer istället för att plugga på inför statsbesök, t.ex. Om han jobbade fyra timmar om dagen så var det allt.

  McCains ålder bör och kommer att bli en valfråga. Det finns ingen anledning att ha en president som är så gammal.

 6. Christer W

  Problemet med hög ålder är att livsklocka tickar mot sitt slut. Med andra ord en 75-åring kan vara hur vital som helst och året därpå är han/hon verkligen gammal och trött eftersom livsklocka är inställd på 77 år. Ni vet ju hur ofta vi säger om våra gamlingar, vad fort det gick och så pratar vi om allt han/hon gjorde året innan.

 7. MattiasW

  Det går inte riktigt att jämföra McCain med en “vanlig” 72-åring, jag tvivlar på att jag har sett någon 72-åring som är så aktvi som McCain.

  Lennart:
  1) Kommer förhoppningsvis inte att bli en stor fråga, demokraternas partitopp har ju avrådit åldersattacker och sagt att de inte ska göra McCains ålder till en fråga. Det kommer att dyka upp ändå, men jag tror inte att det kommer att bli avgörande.
  2) Det här är nog det som kan fälla honom, om Obama attackerar det hårt och på rätt sätt. Fast det kommer inte att bli lätt, eftersom ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända om USA drar sig ur Irak.
  3) Spelar det någon roll?

 8. cmo

  Medellivslängden är inte riktigt relevant eftersom den tar med tidiga dödsfall pga cancer och trafikolyckor etc. Ur mortalitetstabeller (som t.ex. försäkringsbolag använder) kan man förmodligen få en ganska bra uppfattning om sannolikheten att en frisk 72 åring lever ytterligare 8-10 år.

 9. Linda

  Om John McCain skulle vinna så kommer han ju alltså att vara 76 år om 4 år och 80 år om 8 år. Medellivslängden för män i alla fall i Sverige ligger mellan 77-79 år beroende på kommun. Har det hänt någon gång att en sittande president inte har ställt upp för omval efter 4 år pga hör ålder?

 10. Lennart

  Mattias: Orsaken till att det kommer att bli enklare för Obama att besegra John McCain än Hillary Clinton är 1)McCains höga ålder 2) Det faktum att han vill fortsätta Irakkriget och 3) Att han är republikan.

  Dvs han är en svagare kandidat än Clinton någonsin var. Plus det faktum att en hel del republikaner faktiskt redan har röstat på Obama.

 11. Mattias W

  Är du inte lite naiv när du tror att det kommer att bli lättare mot McCain än mot Clinton? Okey, Clinton är hård, skoningslös och ger inte upp, men McCain är trots allt “på den andra sidan”, och då är precis allt tillåtet (Ja jag vet att Clinton har använt “precis allt” men det får hon också kritik för, det kommer inte McCain få). Jag tycker mig också se ett mönster redan nu, McCain smutskastar inte Obama utan går emot honom sakpolitiskt. Personer runt McCain smutskastar däremot Obama med allt dem har. Det får McCain att framstå som hederlig och schysst spelare, medan Obama ändå blir smutskastad. Är det någon mer än jag som ser det här mönstret, eller inbildar jag mig det bara?

  PS: Kan du inte lägga till en anmälknapp så att det går fortare att få bort kommentarer som ovanstående?