Politik

DN's Erik Ohlsson och Chris Maluszynski på rundtur i USA. Ny USA-bok på gång?

Någonstans i USA

Allt färre svenska tidningar har råd att hålla sig med heltidskorrespondenter i USA.

Orsakerna är flera: landet är inte lika viktigt som det en gång, Beijing och Bangalore konkurrerar och med Internet och Webben kan svenska läsare ofta lika gärna läsa New York Times och Washington Post som DN eller SvD.

Eller kanske t.o.m. med bloggar som denna.

Men utländska reportrar fortsätter att vara viktiga just på grund av att de ger ett perspektiv på nyheterna som inga inhemska reportrar kan ge. Amerikanska reportrar tar så mycket för givet som utländska reportrar finner intressant, bisarrt, förbluffande.

Utländska reportrar spelar därför en oerhört viktig roll som t.ex. under upprinnelsen till Irakkriget när miljoner amerikaner fick sina nyheter, de enda själv-ocensurerade nyheter de kunde få, från bl.a. Der Spiegel.

Svenska USA-reportrar har av hävd varit lågmälda, försiktiga och allt annat än ambitiösa. Undantaget är DN:s Erik Ohlsson som inte verkar kunna sitta stilla utan jämt är på jakt efter nytt stoff och som just nu är på en rundresa i USA tillsammans med fotografen Chris Maluszynski.

 

Läs fler inlägg om USA

2008-07-02 USA-valet: FRA-lagen i USA – Obama får problem med sina bloggare
2008-07-01 USA-valetï¼� Fräck Obama vänder upp och ner på årets presidentval
2008-06-30 USA-valet: nationalism, patriotism och rädslan för det nya i Findlay i Ohio
2008-06-30 USA-valet: John McCains patriotism ifrågasätts
2008-06-30 USA-valet: Hur är det egentligen med John McCains hjältegloria?
2008-06-30 USA-valet: kan Obama vinna i sydstaterna och förnya USA?

[tags]Politik i USA, Republikanerna, Demokraterna, US Politics, Washington, USA-regeringen, George Bush, Erik Ohlsson, Chris Maluszynski, Reportrar i USA, Svenskar i USA, Svenska journalister i USA[/tags]