Politik

FRA-lagen, Håkan Syrén och den militära underrättelsetjänsten i Afghanistan

US Marine Corps KC-130 Hercules.

FRA-spektaklet rullar vidare.

Än en gång ser vi som Jan Giullou skriver i Aftonbladet att ingen i beslutsfattande ställning egentligen verkar ha en aning om vad det här handlar om: Politikens plattfiskar.Om politikerna försvarar sin massavlyssning med argument de inte ens själva tror på, vad har de då för verkliga argument?

Kriget i Afghanistan.

Ett av huvudargumenten för massavlyssningen inom Sveriges gränser är att det är ett led i att skydda svenska trupper i Afghanistan.

Det är den aspekten som Håkan Syrén nu knyter an till iett uttalande ÖB: FRA-debatten har blivit olycklig:

Det här är givetvis helt riktigt, om Sverige skall delta i president Bushs Krig mot Terrorismen i Afghanistan så måste vi ha signalspaning, men i Afghanistan, inte i Sverige.

För vad ÖB talar om är information om hot mot svensk trupp i form av missiler och självmordsbombare. Sådan information samlas f.ö. redan in av USA:s och NATO:s militära underrättelsetjänster, men helt klart behöver ÖB sina egna källor:

 

Texten till FRA-lagen FRA:s hemsida FRA på wikipedian FRA-Wikin

Läs fler inlägg om FRA

2008-07-05 Göran Rosenberg skriver tänkvärt om San Francisco och den amerikanska drömmen
2008-07-05 FRA-lagen. Tolgfors: omöjligt massavlyssna alla svenskar (med dagens teknologi)
2008-07-04 Frihetskämpen fräcke Fredrik säger fula ord
2008-07-02 FRA-lagen: Öppet brev till Fredrik Reinfeldt och Sten Tolgfors
2008-07-02 FRA-lagen: Reinfeldts förvirrade och pinsamma framträdande
2008-07-02 USA-valet: FRA-lagen i USA – Obama får problem med sina bloggare

0 thoughts on “FRA-lagen, Håkan Syrén och den militära underrättelsetjänsten i Afghanistan

 1. Lennart

  Bengan: Tack jag såg det i morse och har just skrivit om det. FRA-krisen håller på att anta globala dimensioner och Reinfeldt har helt klart förlorat kontrollen över situationen. Frågan är hur länge Tolgfors kan sitta kvar.

 2. farmorgun

  Sedan jag sent omsider läst Mikael Nybergs artikel i AB i oktober 2006 om Carl Bildts roll i kriget i Irak, inser jag vad allt detta prat som Tolgfors och ÖB ger sig hän åt, handlar om. Med en utrikesminister som är så insyltad i USA:s krig i Iran, är det väl inte konstigt om risk för galna fundamentalisters angrepp på svenska mål här hemma och utomlands. Men istället för att sälja ut svenska folkets integritet, borde statsministern sparka utrikesministern. Det vore väl en markering som heter duga. Sedan får väl alla snillen hjälpas åt att hitta en lösning på ÖB:s behov som inte innebär en glidning mot att alla bovar och banditer ska jagas genom att hela svenska folket ska behöva vara misstänkta brottslingar.
  Länk till artikeln ifråga
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

 3. Bengan

  Många har förundrats över Sveriges kolossala satsning på avlyssning (FRA) medan det vanliga försvaret skrumpnar. Martin Jönsson gjorde för några år sedan en intressant “Rapport till Journalistfonden för vidareutbildning” som starkt knyter FRA till amerikanska intressen och som för mig låter som den rimligaste förklaringen till de stora resurserna, den oerhörda brådskan och den bristfälliga offentliga argumentationen.

  Martin Jönsson citerar fd underrättelseofficeren och fartygschefen på signalspaningsfartyget Orion; Björn Eklind säger så här: ”Kanske FRA är en svensk organisation, som i begränsad omfattning samarbetar med utländska underrättelsetjänster. Eller är FRA en del av en internationell avlyssningskoncern som i begränsad omfattning samarbetar med svenska myndigheter. Problemet är att det är bara FRA som vet vilket.”

  Är FRA överhuvudtaget svenskt?

  Se: Försvarets Radioanstalt – 2003-2004 och den här länken

 4. Hannelore

  Verkar väldigt långsökt. Syrén får nog förklara lite bättre vad svenska trupper i Afghanistan har med massavlyssnig av svenska folket att göra. Vi gräsrötter är lite dumma, vi hänger inte riktigt med här. 😉